Erkærer nasjonal krise i USA

President Barack Obama erklærer utbruddet av svineinfluensa i USA for en nasjonal krisesituasjon.

KRISE: – H1N1 sprer seg raskt, sier USAs president Barack Obama.FOTO: SCANPIX
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

USA er hardt rammet av H1N1-pandemien, og over 1.000 amerikanere har mistet livet i utbruddet. Rundt 100 av dem er barn.

Obama signerte erklæringen om nasjonal krisesituasjon fredag kveld. Erklæringen gjør at amerikanske helseinstitusjoner slipper å ta hensyn til visse føderale regler.

Dermed kan institusjonene innføre krisetiltak som gjør det lettere å takle økningen i antall H1N1-pasienter. Blant annet vil det nå kunne bli mulig å opprette egne pasientmottak utenfor sykehusene.

– Det er viktig å merke seg at dette er et proaktivt tiltak, ikke et svar på en ny utvikling, sier en tjenestemann i Obama-administrasjonen.

– H1N1 sprer seg raskt, som vi hadde ventet.

Smitten er nå registrert i 46 av USAs 50 delstater. Vanlig sesonginfluensa rammer som regel for fullt i slutten av november og begynnelsen av mars i USA og koster årlig rundt 36.000 amerikanere livet.

På verdensbasis har over 5.000 personer mistet livet etter å ha blitt smittet av H1N1, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon WHO. Det reelle tallet anses å være høyere, ifølge nyhetsbyrået AP.

Publisert