Folkeavstemning i gang i russisk-kontrollerte områder i Ukraina

De såkalte folkeavstemningene i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina har begynt til tross for internasjonal fordømmelse.

En lokal mann dytter sykkelen sin opp en bakke etter en eksplosjon i Bakhmut i Donetsk.
  • NTB-AFP
Publisert Publisert

Valglokalene åpnet klokken 7 fredag morgen norsk tid, ifølge flere statlige russiske nyhetsbyråer.

Russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte områder i Kherson og Zaporizjzja, varslet denne uken at de vil holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland. Avstemningen skal vare frem til 27. september.

Folkeavstemningene blir sett på som en selvfølge til fordel for annektering, og Ukraina og deres allierte har allerede sagt de ikke vil anerkjenne resultatene, melder The Guardian.

En brennende bil i Donetsk etter et bombeangrep 17. september. Flere land har omtalt de såkalte folkeavstemningene i regionen og Russlands mobilisering av reservister til Ukraina som en opptrapping av krigen.

Brudd på folkeretten

– Vi kan ikke og vi vil ikke la president Putin slippe unna med dette, sa USAs utenriksminister Antony Blinken da han talte for FNs sikkerhetsråd torsdag.

Separatistenes planer om folkeavstemninger følger malen fra folkeavstemningen i 2014 da Russland annekterte Krim-halvøyen i det sørlige Ukraina, noe verken Ukraina eller Vesten har anerkjent.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har fordømt avstemningene i russisk-kontrollerte områder i Ukraina denne uken, og kalt det et brudd på folkeretten.

En reklametavle med «Vårt valg – Russland» henger i Luhansk i Øst-Ukraina.

Opptrapping av krigen

Folkeavstemningene kommer etter en periode med kraftig ukrainsk fremgang på slagmarken, der store områder nordøst i landet er blitt gjenerobret fra den russiske invasjonshæren. Ukrainske styrker har også rykket frem i Kherson-området og satt russiske styrker under hardt press der.

Kort tid før den storstilte russiske invasjonen av Ukraina 24. februar, anerkjente Russlands president Vladimir Putin de ukrainske regionene Donetsk og Luhansk, som utgjør Donbas-regionen øst i landet, som «uavhengige».

Nato har omtalt folkeavstemningen og Russlands delvise mobilisering av reservestyrker som en ytterligere opptrapping av krigen.

Publisert