Dette er Europas tredje billigste storby

Europas største middelaldertorg, latterlig lave priser og et heftig uteliv.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

To timer med fly — og du er der, i Polens kulturhovedstad Krakow: En storby så vakker at den står på UNESCOs verdensarvliste, med pulserende gater som leder inn til Europas største markedsplass fra middelalderen. Og som samtidig er Europas tredje billigste storby, ifølge den ferskeste European Backpacker Index.

— Et perfekt weekendmål, slår Anita Myrseth og Bente Watn fra Molde fast mens de studerer utvalget i bodene i den store torghallen.

Markedsplassen i Krakow er Europas største middelaldertorg.

— Det er oversiktlig, lett å finne frem og mye å oppleve. Og så er det bra shopping, særlig for klær og sko. Og det er flott for oss damer, vet du, smiler Myrseth.

Kraftig vekst

Og Krakow øker i popularitet.

— Vi opplevde en vekst på 40 prosent på våre ruter til Krakow i årets første kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor, og ser at Krakow er en populær helgedestinasjon, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian, som har direkteruter både fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Et besøk i Krakow starter alltid i selve hjertet: Rynek Glowny - eller den store markedsplassen. Plassen er et kvadrat på 200 ganger 200 meter, omkranset av fargerike restauranter og barer. Plassens historie går helt tilbake til 1200-tallet.

afp000519728-fc0smw_MGE.jpg

I hjørnet ruver den gotiske Mariakirken, en av byens store severdigheter med et fantastisk alter. Fra det nordlige tårnet spilles hver time en trompetstrofe som alltid slutter brått på det samme stedet. Strofen spilles til minne om en trompetblåser som ble truffet av en pil i halsen da han forsøkte å advare byens befolkning mot et angrep fra tatarer på 1200-tallet.

Trompetspiller

Men hvem er det som spiller? Vi klatrer 239 trange trappetrinn oppover det 80 meter høye tårnet og finner brannmannen Jan Sergiel (44). I 15 år har han hatt jobben som trompetspiller — sammen med seks andre.

- Det er en stor ære å ha denne jobben. Trompetstrofene hver time er jo selve Krakows stempel, sier han kry.

Trompetspillerne har vakter på 24 timer, hvor de holder til i et lite rom øverst i tårnet med en seng, et kjøleskap, et TV og en datamaskin.

En kunstner selger malerier i en av de trange bakgatene i Krakows gamleby.

Klokken nærmer seg hel. Sergiel tar på seg uniformen, henter ned trompeten fra veggen og åpner det ene vinduet mot markedsplassen hvor flokker med mennesker ser mysende opp mot oss. Han spiller strofen ut av vinduet, stopper brått på det rette stedet og vinker smilende ned til tilskuerne. Så gjentar det samme seg fra tre andre vinduer.

Alle trompetspillerne er brannmenn av yrke. Årsaken er historisk. Tidligere var det fra tårnet man best kunne se hvor det brant i byen og varsle andre brannmenn om hvilken retning de skulle rykke ut.

Og hva vil så Sergiel, som har utsikt over alle byens severdigheter, anbefale norske turister å oppleve?

- Det flotteste stedet er akkurat her, i tårnet mitt, smiler han. Og om sommeren er det også mulig for turister å besøke ham i tårnet og nyte den fantastiske utsikten over byen.

Smacznego!

I kvartalene rundt markedsplassen ligger den vakre gamlebyen, som igjen er omringet av den fire kilometer lange byparken «Planty», med turstier og romantiske benker.

afp000519727-3ldD9eY5qL.jpg

Smacznego! God appetitt! Gamlebyen er full av gode restauranter og barer. Mange av de beste ligger under bakkenivå, og med et inngangsparti som gir få signaler om at mange titalls mennesker kan sitte tett som sild i tønne noen trinn lenger ned.

Men Krakow er mer enn gamlebyen.

Spasér for eksempel sørover gjennom den trange og brolagte Kanonicka-gaten med spennende arkitektur fra barokk— og renessansetiden. Ikke lenge etter er du ved Wawel-slottet, som ligger på en høyde ved Vistula-elven. Her bodde Polens konger i flere hundre år - og slottet er en av Polens største turistattraksjoner i dag.

Jødisk område

Så kommer du til Kazimierz, det gamle, jødiske kvarteret. Etter andre verdenskrig fikk Kazimierz forfalle i flere tiår. Men i dag er det den delen av byen som vokser raskest. Vakkert restaurerte bygninger, luksushotell og restauranter står side om side med gamle håndverksbedrifter, synagoger og den jødiske gravplassen.

Om kvelden skaper hundrevis av kafeer, barer og klubber en både intim og livlig atmosfære som tiltrekker seg svært mange av Krakows befolkning - hele uken.

Spaserturen kan fortsette på sykkel- og fotgjengerbroen Kladka Bernatka, som strekker seg over Vistula-elven til Podgorze-distriktet, hvor blant annet Oscar Schindlers fabrikk ligger. Schindler reddet over tusen jøder fra holocaust. Forelsket? Skriv navnene deres på en hengelås og fest den på gjerdet langs broen, som allerede er full av hengelåser fra hundrevis av andre par.

afp000519733-UbUd86HFEL.jpg

To andre steder står også på mange turisters liste over hva de vil besøke:

- Saltgruvene i Wieliczka, med en historie som strekker seg tilbake til middelalderen. 2 kilometer gruveganger (av i alt 300) er åpnet for turister.

- Dødsleiren i Auschwitz, hvor over 1,1 millioner mennesker ble drept i holocaust.

Shopping

Men en weekend går fort — og for mange er det yrende folkelivet i sentrum mer enn nok program. Foruten shopping, da!

Kjøpesenteret Galeria Krakowska med sine 270 forretninger er et paradis for kjøpeglade nordmenn. Særlig klær er populært å handle. Mange finner også veien til det noe mindre kjøpesenteret Galeria Kazimierz eller de mange småbutikkene i gamlebyen.

Publisert