Forbrukerrådet: – Ikke velg «ulydige» flyselskaper

Mange flyselskaper følger ikke opp alle vedtak fra Transportklagenemnda, og Norwegian kommer verst ut.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Forbrukerrådet oppfordrer passasjerene til å velge selskaper som ikke er «ulydige».

– De fleste passasjerene får det de har krav på, men det er ikke bra at enkelte flyselskap ikke følger vedtakene fra Transportklagenemnda, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.

Transportklagenemndas statistikk for 2013 viser at flypassasjerene fikk helt eller delvis medhold i 131 av totalt 412 saker. I 33 av sakene der passasjerer som klagde, vant fram, valgte flyselskapene å ikke følge vedtakene.

Dreamliner

Ifølge Forbrukerrådet gjelder omtrent halvparten av sakene Norwegian og problemer med Dreamliner-flyene. Selskapet er uenig i jussen, og vil derfor ikke betale det de skylder, sier Flønes.

Hun understreker at selv om det er lov å være uenig i et vedtak, så følger nemnda gjeldende rett.

– Da bør man også gjøre opp for seg, sier Flønes som oppfordrer flypassasjerene til å bruke forbrukermakten sin til å velge et selskap som følger Transportklagenemndas avgjørelser.

– Det må ikke lønne seg å være ulydig, fastslår hun.

Norwegian er oppgitt

Flyselskapet Norwegian er oppgitt over at Transportklagenemnda mener flypassasjerene har rett på prisavslag når de må bytte fra Dreamliner til Airbus, men ikke når de må fraktes i buss.

Mange flyselskaper følger ikke opp alle vedtak fra Transportklagenemnda, og ifølge statistikken er det Norwegian som kommer verst ut. Forbrukerrådet oppfordrer derfor passasjerene til å velge selskaper som ikke er «ulydige».

I Norwegian rister man på hodet, og understreker at disse klagene dreide seg om flygninger der passasjerene tross alt fikk erstatningsfly.

– Grunnen til at Norwegian har havnet på denne lista, er at vi er prinsipielt uenig i at vi skal gi prisavslag når vi har gitt kundene et reisealternativ. 2013 er for øvrig første gang Norwegian er på denne lista siden oppstarten i 2002, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

– Opprinnelig skulle flygningene bli gjennomført med Dreamlinere, men på grunn av forsinkelse valgte vi å bruke erstatningsfly. Nemnda mente de reisende hadde krav på et prisavslag på 10 prosent, noe vi er uenig i, sier Sandaker-Nielsen.

Han forteller at Norwegians Dreamliner-passasjerer i disse tilfellene ble fløyet med Airbus 330 og 340 isteden.

Les også: Norwegian tar opp kampen med SAS om ungdommen

Ironisk

– Flybytte skjer hos alle flyselskaper over hele verden hver eneste dag. Det ironiske her er jo at det er greit med buss og ikke med Airbus. Flyr man for eksempel fra Oslo til Bardufoss og man på grunn av værsituasjonen må lande i Tromsø i stedet, så setter man opp buss den siste strekningen for at passasjerene skal komme seg fram. Da får de ikke prisavslag. Men de skal ha krav på prisavslag når de må fly Airbus istedenfor Dreamliner. Transportklagenemndas konklusjon er veldig spesiell, fastslår Sandaker-Nielsen.

Han understreker at Norwegians kunder får den kompensasjonen de har krav på ved kraftige forsinkelser, og legger til at selskapet også har gitt kunder såkalt goodwillkompensasjon som plaster på såret ved flere tilfeller.

Lavprisselskaper

På Transportklagenemndas statistikk følger WizzAir på plassen bak Norwegian med fem vedtak de har valgt å ikke følge, mens både Vueling og Ryanair har to.

– Skal man trekke en konklusjon, ser det ut som at det er selskap som markedsfører seg som lavprisselskap, som ikke følger vedtakene. Kjente merkenavn som SAS, Lufthansa, British Airways og KLM glimrer med sitt fravær fra listene over dem som ikke følger vedtakene, påpeker Flønes. (©NTB)

Les også:

Norwegian må betale for forsinkelser

8-åring ble nektet å fly hjem

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Publisert
BT anbefaler

Robert åpner luken ved Ole Bulls plass. Fem meter under bakken venter Bergens undergrunn.

Bli med ned i Bergens undergrunn:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Heimturen til Bergen blei stogga av ny virus­variant. – No sit vi her.

  2. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.

  3. Stjal smerte­pumpe fra pasient på Haukeland: – Svært nedrig

  4. En grønn krabat skaper oppstandelse i Åsane. Nå er jakten i gang.

  5. Når hun skal på Nav-besøk, parkerer hun alltid på én måte. Slik at hun kan flykte.

  6. – Katter bør ikke slippes ut alene