Strendene du ikke finner i feriekatalogen

Dropp overfylte turiststrender i sommer, her er strandperlene ingen andre vet om.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Å sole seg på strender i store deler av Europa mellom juni og august er ofte en rimelig hektisk opplevelse.

I land som oversvømmes av turister i sommermånedene, som Spania, Hellas, Portugal, Frankrike og Italia, ligger man som sild i tønner på strendene, og må gjerne først navigere seg en plass mellom fargerike håndklær, iskremselgere, parasoller og andre halvbleke turister.

Men frykt ikke: Ifølge reisenettstedet Beach Tomato og den amerikanske nettavisen Huffington Post trenger du ikke overgi deg til bøtte— og spade brigaden for å få litt farge på kroppen i sommer.

— Du må bare være villig til å legge inn en ekstra innsats for å finne de beste strendene, de som «ingen» andre har oppdaget enda, forklarer redaktør av nettmagasinet Beach Tomato, Kirsty Hathaway, til Huffington Post.

— Som regel er det en helt logisk sammenheng mellom hvor fantastisk en strand er, og hvor vanskelig den er å finne eller komme til.

Her er ifølge nettavisen noen av Europas beste og mest «hemmelige» strender:

1. Pinarello Beach, Korsika, Frankrike

På vakre Korsika kryr det av solhungrige turister og hobby-gourmeter, og de populære strendene fylles fort opp, spesielt i august, som er landet største feriemåned. Som med de fleste andre Middelhavsdestinasjoner har mange av de mer populære strendene her blitt fullstendig overtatt av masseturisme.

Men i den lille fiskehavnen i Pinarello-gulfen, hvor stranden Pinarello Beach ligger, går livet enda sin sakte gang mens fiskerne venter på at garnene skal fylles.

Stranden, som strekker seg 1,2 kilometer langs gulfen, har en del helt i enden hvor du garantert ikke møter noen og som få vet om.

oppslag_korsika_549232a-Dm77ZdXyO9.jpg

2. El Canuelo, Andalucia, Spania

Sørkysten av Spania er et av verdens mest populære destinasjoner for sol— og badturisme - noe som blir helt tydelig når du ankommer en av de mange hundre sandstrendene her.

Langs Andalucia-kysten kan du derimot være heldig å snuble over en mer eller mindre bortgjemt strand, og her mener det engelske magasinet Reds' nettutgave at det er nettopp El Canuelo som er den vakreste.

På denne stranden er det ikke mye som minner om hektiske Costa del Sol, og bukten stranden ligger i er et beskyttet naturreservat.

Gå på oppdagelsesferd langs den nesten tomme stranden, finn grotter og viker hvor du faktisk kan få dyppe tærne i Middelhavet uten at det er noen andre til stede.

oppslag_anadalucia__549225a-QlprrYhwaZ.jpg

3. Marathonisi, Zakynthos, Hellas

Strendene på den greske øye Zakynthos er de som oftest er avbildet på postkort over greske strender. Tenk turkisblått hav og kritthvit sand, og du skjønner hvorfor.

Langs de mer populære turistområdene kan det være vanskelig å finne en strand som ikke er fullstendig overfylt, spesielt i høysesongen, men reiser du litt vekk fra disse kan du finne paradisstrender du får ha mer eller mindre for deg selv.

oppslag_zakhyntos_e_549230a-jjImFOSPx4.jpg

Like utenfor kysten av Laguna Bay finner du den lille skilpaddeformede øya Marathonisi, som er del av øyas nasjonale marinepark.

Hit kommer du deg med en av båtene som kjører frem og tilbake mellom øye og fastlandet flere ganger i løpet av dagen, eller du kan leie en egen båt og dra på oppdagelsesferd. Vannet er krystallklart og sanden så hvit at det gjør vondt i øyet. Du finner ingen snackbarer eller iskremselgere, men på den annen side var det vel nettopp derfor du vil hit.

— Det finnes flotte og nærmest urørte strender over hele det greske øyriket, forklarer Hellas-ekspert og grunnlegger av nettsiden Greek Travel, Matt Barrett, til Kvinneguiden.

— Man må bære litt flinkere til å legge kartet fra seg og begi seg ut på oppdagelsesferd.

Barrett forklarer at å leie sykkel for å utforske stedet man ferier på kan være en god måte å finne «skjulte skatter» på.

— Ikke bare vil man se og oppdage mer enn man gjør i bil eller buss, hvor man raser forbi i full fart, men man vil også komme i kontakt med folk, gjerne lokalbefolkning, som da kan peke deg i riktig retning av det du søker, være seg en utsøkt strand eller en resturant som ikke andre turister har oppdaget enda.

4. Punta Molentis, Sardinia, Italia

Costa Smeralda kysten på nordsiden av Sardinia er et populært jetset-sted i sommermånedene, og selv om strendene er vakre og havet smaragdgrønt, så vil det by på utfordringer å skulle finne din egen lille paradisstrand å sole deg på.

Om du derimot reiser til sørkysten av øya vil landskapet forandre seg, og kystlinjen være mer vindblåst og turist-fri. Her finnes det mange vakre og nesten tomme strender å oppdage, men det kanskje vakreste er Punta Molentis, som ligger like utenfor landsbyen Villasimius.

5. Zlatni Rat in Bol, Brac, Kroatia

Kroatia har en kystlinje som strekker seg flere hundre kilometer, så det er trygt å si at her mangler det ikke på vakre strender å nyte solen på. En av de absolutt vakreste er Zlatni Rat in Bol, som stikker rett ut i havet fra øya Brac og er omringet av grønne pinjetrær.

Her er stranden kritthvit og havet blågrønt, og på grunn av sin unike posisjon er stedet populært med vindsurfere.

Om du spaserer rundt bukten vil du finne flere bortgjemte små strender som er perfekt om du ønsker å være alene i solen.

6. Noirmoutier, Loire, Frankrike

Øyen Noirmoutier er tilgjengelig fra det franske fastlandet via en bro, og her finner du noen av de mest bortgjemte - og flotteste - strendene i hele landet.

Faktisk kan du boltre deg på hele 40 kilometer med hvite strender her, som garantert vil være mer eller mindre tomme for andre turister.

På vestkysten av øya er strendene brede og full av myke sanddyner, mens du nord på øye finner mer steinete bukter og grotter.

oppslag_loire_franc_549226a-_N_eOpYSlT.jpg

7. Cala Varques, Manacor, Mallorca, Spania

Mallorca er drømmedestinasjonen for alt fra barnefamilier til unge festløver i høysesongen, og strendene fylles opp med solsultne turister fra morgen til kveld.

Men om du leier bil vil du kunne komme deg til strender som er nesten folketomme — selv midt i sommerferien.

Mellom Portocolom og Porto Cristo finner du stranden Cala Varques, som er tilgjengelig bare via en steinete gangvei. Når du har kommet deg hit vil du dog ikke tenke på bryet det var å finne frem, for her er vannet svømmebassengklart og turistene få. Ta med deg mat og vann, for det finnes verken supermarkeder eller snackbarer her.

oppslag_malloraca_w_549227a-sQGeIp4idZ.jpg

8. Delimara Peninsula, Malta

Få andre europeiske strender er like flotte å snorkle på som nettopp de du finner på Delimara-halvøye på Malta. Her er stranden nemlig omringet av bratte klipper som beskytter et fullstendig krystallklart havområde — hvor det kryr av fargerike småfisk.

Det beste stedet på stranden, omtalt av lokale kilder som Peter's Pool, byr på muligheten til å sole deg på varme bergknauser og bade i det som nesten er som ditt eget private svømmebasseng.

Og når du er ferdig med dagens sol-økt, kan du vende nesen mot den nærliggende landsbyen Marsaxlokk og nyte helt fersk og lokalfanget fisk på noen av de mange sjømatrestaurantene.

9. Praia da Ingrina, Algarve, Portugal

Algarvekysten er nok et område av det europeiske fastlandet som oversvømmes av turister hver eneste sommer, og hvor det kan være vanskelig å skulle finne seg et sted og nyte sol og varme uten å ligge side-om-side med andre badegjester.

Men drar du til sør-tuppen av Algarve, til området Costa Vicentina, finner du flotte naturreservater og deriblant stranden Praia da Ingrina.

Her finnes det ikke mange hoteller grunnet strenge byggerestriksjoner, og du vil kunne nyte store deler av dagen og strendene helt for deg selv.

10. Luskentyre, Isle of Harris, Hebridene, Skottland

Du tenker kanskje ikke hvite sandstrender når du hører ordet Skottland, og det er kanskje ikke stedet du drar til om det er sol og bad du er på jakt etter, men faktum er at du finner noen av Europas kanskje aller vakreste og mest isolerte strender nettopp her.

På Hebridene, nærmere bestemt øya Harris, finner du hvite sandstrender og azurblått hav, og vil kunne se delfiner - og en og annen vindsurfer - leke seg i bølgene .

oppslag_scotland_vi_549229a-jfqMpGoecc.jpg

Snakk med dørvakter og drosjesjåfører

Kim Mance er en av damene bak den suksessfulle og populær reisebloggen for damer, Galavanting, og vet en ting eller femten om å reise, se og oppdage verden.

— Spør deg frem blant lokalebefolkning, gjerne de du naturlig kommer i kontakt med, som drosjesjåfører eller dørvakter på hotellet, eller damen som jobber i isbutikken, forklarer Mance til Kvinneguiden.

— Mange vil gi deg typiske turist-svar til å begynne med, men press dem litt og forklar hva det er du ønsker å se. Husk å være flink å komplimentere landet og området, de aller fleste mennesker er stolte av hjemstedet sitt, og vil jo gjerne at turster skal få absolutt best inntrykk.

Mance tror også at det hjelper å ta beina fatt om man vil oppdage perler ikke alle andre turister har funnet enda.

- Gå overalt, på denne måten får du med deg mer. I større byer går det an å investere i en dagspass på trikk eller buss og kjøre rundt på måfå for å se byen.

oppslag_portugal_37_549228a-5_xGXOGswZ.jpg

Les også:

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

Når er det biligst å bestille flybilletter?

Her er solen, maten og nattelivet brennhett

Artikkelen har vært publisert hos klikk.no.

Publisert
BT anbefaler

Slik ville streiken rammet Bergen

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nytt hus for rus­avhengige: – Dette skal ikke bli nye Vågsbunnen

  2. Frontkollisjon i Austevoll: – Store materielle skader

  3. Buekorps marsjerte før begravelsen til Julianna (13)

  4. Bergensk kulturaktør har kjøpt denne øyen

  5. – Streikeviljen brenner

  6. Gutt bitt av hund. – Den hoppet opp i armen og tok tak, sier moren.