Flykaos truer fra i morgen, fredag kan flytrafikken stanse

Fra i morgen tidlig kan norske SAS-piloter være i streik, det betyr omfattende innstillinger. I tillegg også vekterne på flyplassene være i streik. Da stanser norsk luftfart nesten helt opp.

STORSTREIK: Fra i morgen kan 450 norske SAS-piloter være i streik.
  • Knut-erik Mikalsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I går og i dag har de norske pilotene i Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF) vært i megling hos Riksmekleren.

Fristen for megling er midnatt, natt til torsdag. Om partene — de to pilotforeningene og NHO Luftfart - ikke kommer til enighet før fristen, kan det bryte ut en omfattende flystreik torsdag morgen.

435 piloter

Da kan 435 norske SAS-piloter være tatt ut i konflikt, noe som umiddelbart vil lamme store deler av den norske trafikken med selskapet.

– Ingen tvil om at konsekvensene blir store, men vi satser på å bli enige slik at det ikke blir konflikt. Fok må følge med i mediene om situasjonen og følge med på våre hjemmesider, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen.

Han sier at SAS vil sette sitt konfliktapparat vis a vis passasjerene i gang dersom det skulle bli en pilotstreik.

Streiker i Europa kan ramme sommerferien:

Les også

Lufthavnstreiker kan ramme årets ferietrafikk

Også en annen konflikt

Langdistanseruten til New York og flyvinger til og fra Norge som utføres av danske og svenske piloter vil gå som normalt. Det vil også de norske rutene som bemannes av piloter som ikke er konflikt.

Konflikten i SAS vil kun omfatte de norske ansatte, og dreier seg bl.a. om lønn, men også uavklarte deler av selkapets kollektivavtale er en del av komplekset som det nå megles om. Blant annet vil SAS bruke pilotenes arbedskraft mer enn i dag i toppsesongene, ikke minst om somrene.

Fikk du med deg vår store sikkerhetskontrollsjekk?

Les også

Kun ett sted passerte både vannflaske og toalettsaker

SAS-streiken kan imidlertid bli som et pust i sivet i forhold til situasjonen som vil oppstå dersom det blir streik i oppgjøret mellom Parat og NHO Service fra fredag morgen. En konflikten kan inntreffe fra fredag morgen, og vil omfatte ansatte fra Nokas Aviation.

Kan du disse triksene?

Les også

Slik sikrer du deg rimelige flybilletter

Sikkerhetskontrollen rammes

Disse har sentrale roller både i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn og andre norske flyplasser. Meglingen i dette oppgjøret starter kl. 13 torsdag og har frist til midnatt.

Parat har varslet at det er 560 vektere som vil bli tatt ut i første omgang. 170 jobber i sikkerhetskontrollen. En så stor kapasitetsreduksjon vil by på store sikkerhetsmessige utfordringer, og Avinor velger derfor å stenge lufthavnen dersom det blir streik.

Lederen for kommunikasjonsavdelingen i Parat, Trygve Bergsland, vil foreløpig ikke kommentere situasjonen men sier at Parat skal komme med mer informasjon om dette oppgjøret senere.

Les også

Dette har du krav på ved flystreik

Fredag 10. juni er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrollers, og dette tallet er blant det høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn og har Oslo som endedestinasjon vil i første omgang ikke bli berørt dersom det blir streik.

Full stopp på OSL ganske fort vil føre til omfattende problemer med å avvikle trafikken på resten av landets flyplasser.

Interessert i luftfart? Her får du flere fine saker:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. SAS vurderer å flytte ruter på grunn av flyavgiften

  2. Dette er ikke et hotell - det er på Oslo Lufthavn

  3. Dette bør du ikke gjøre med boardingkortet

  4. Kan du reise med kaker i håndbagasjen?

  5. Slik flyr vi i fremtiden

  1. Luftfart
  2. Reise
BT anbefaler

Mann døde i arbeidsulykke

En mann i 60-årene omkom i Vik i Sogn.

LES SAKEN