Skal du mellomlande – beregn tre timer

Billigbilletter kan skape problemer ved forsinkelser.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Hvilke rettigheter du har hvis du ikke rekker neste fly avhenger nemlig av hvilken type billett du har kjøpt.

— Det er mange penger å tjene på å kjøpe billetter fra forskjellige selskaper når du skal fra et sted til et annet, og det ikke går noen direkte fly. Men husk å beregne god tid. Hvis ikke kan fortjenesten fort fordufte, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

Skal du mellomlande og kjøper flybillettene hver for seg istedenfor samlet, bør du bregne minst tre timer på flyplasser i utlandet, og to timer på norske flyplasser. Hvis ikke risikerer du å miste rettigheter til nytt fly eller kompensasjon.

— Flyplassen du mellomlander på er gjerne et internasjonalt knutepunkt med overgang mellom nasjonale, regionale og interkontinentale destinasjoner. De strekker seg over store områder med flere terminaler, sier Halsos.

— Ofte kan bagasjen være forsinket. Du skal ha tid til å sjekke inn på nytt og gå igjennom sikkerhetssjekken en gang til.

Har du opplevd problemer ved mellomlanding? Send oss en epost!

Best sikret med samlet billett

Du er best sikret hvis du kjøper flybillettene samlet. Flyselskapet eller det reisebyrået du kjøper billettene gjennom er ansvarlig for å beregne god nok tid til at du skal rekke ditt neste fly ved en mellomlanding.

Har du et reisedokument som viser en gjennomgående reise helt til destinasjonen, skal du bli booket om til neste ledige avgang.

— Det betyr at du kan kreve erstatning for ekstra utgifter du får fordi at du ikke nådde flyet. Du har også rett på forpleining av flyselskapet som hotell og mat, mens du venter, sier Halsos.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen.

Dersom du reiser med to forskjellige flyselskap må dette kravet reises til det første flyselskapet som ble forsinket.

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nilsen bekrefter at dette er vanlig praksis hos dem.

— Bestiller du gjennomgående billett med oss og det mot formodning skulle oppstå forsinkelser, sørger vi naturligvis for at du kommer med på neste ledige flygning kostnadsfritt, sier han.

— Men dersom du reiser med et annet flyselskap på eksempelvis første strekning av turen og det oppstår en forsinkelse som gjør at du ikke rekker Norwegian-flyet, må du kontakte flyselskapet som er årsaken til forsinkelsen. Alternativt er dette noe din reiseforsikring kan dekke, sier Sandaker-Nilsen.

Et visst rådgivningsansvar

Flyselskapene på sin side krever at du som passasjer holder din del av avtalen, hvis ikke har du ikke rett til å kreve erstatning eller forpleining. Det vil si at det er viktig at du sjekker om du har god nok tid til å bytte gate eller terminal dersom det kreves, og passe på å ha de nødvendige papirene for reisen som billetter, pass og visum.

— De som selger deg flybilletter har et visst rådgivningsansvar, men det skal mye til for at du kommer noen vei når du selv har planlagt reisen, avslutter kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos.

Har du satt sammen flyvningene selv og ikke har et dokument som viser en gjennomgående reise, har du ingen rettigheter dersom du mister neste fly. Da må du kjøpe ny billett.

Publisert
BT anbefaler

Supertid i kvinneklassen

Her kan du se deg selv og andre underveis og på målstreken.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Svært mye folk i sentrum: – Ta vare på hverandre

  2. Nå er HP Gundersen og Cecilie Leganger gift

  3. Sunniva Borgen (23) ble drept i Åsane. Nå hedrer familien henne med et fond.

  4. Se deg selv eller naboen slite seg i mål

  5. For Malene (7) er gjenåpningen en trussel

  6. De hadde god helse da de kom. Men innvandrere eldes raskere enn andre.