Solberg: - Veldig bra dag for Norden

Washington: Etter å ha hatt Barack Obama til bords under festmiddagen i Det hvite hus fredag kveld, konkluderer statsminister Erna Solberg (H) med at presidenten er opptatt av Norden.

OBAMA-BESØK: Etter å ha hatt Barack Obama til bords under festmiddag i Det hvite hus, konkluderer statsminister Erna Solberg (H) med at presidenten er opptatt av Norden. Her snakker hun med presidenten med sin ektemann Sindre Finnes.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Dette har vært en veldig bra dag for oss. Den har vist våre felles interesser, og hva vi står for. Den har også vist hva Obama og USA står for, og at de har en sterk tilknytning til Europa og vår situasjon, sier Solberg til NTB.

Sent fredag kveld avsluttet hun en festmiddag der presidentparet var vertskap. Middagen kronet en lang dag hvor de fem nordiske statslederne var invitert til Det hvite hus for å diskutere sikkerhetspolitikk.

— Det var en veldig hyggelig middag. Jeg fikk snakket med Obama om utviklingen i USA, og han var opptatt av utviklingen i våre land. Og så fikk vi snakket om litt som ikke handlet om politikk, sier Solberg.

- Våre gjester er vikinger

USAs president Barack Obama var i strålende humør da han holdt sin velkomsttale til de nordiske statsministerne og de øvrige 300 middagsgjestene foran Det hvite hus fredag.

— Våre gjester er vikinger. De var ikke alltid så godt kledd eller hadde så gode spisevaner. Våre gjester i kveld ter seg langt bedre, sa presidenten som hadde statsminister Erna Solberg (H) rett ved sin side.

Hun og ektemannen Sindre Finnes satt på samme langside som presidentparet under middagen som ble holdt i et telt på plenen foran presidentboligen.

Lattermild president

Obama hadde gjort sin hjemmelekse om Norge og fikk hele teltet ute på plenen til å le, inkludert komikeren Aziz Ansari og Girls-stjernen Allison Williams, da han snakket om sakte-TV i et land som ser på peis som brenner på TV og Bergensbanen minutt for minutt.

En lattermild president fortsatte å spøke fra scenen om de nordiske landene som krangler om hvilket land som er lykkeligst, eller hvor julenissen egentlig er fra.

— Som dere kan se av dekoren: Winter is coming, sa han med referanse til de store isdekorasjonene i festteltet og til den populære TV-serien «Game of Thrones».

Lange vennskapsbånd

Men det ble også tid til litt mer sobert innhold da Obama snakket om de lange båndene mellom landene og hvordan utvandringen fra Norden har vært med på å forme USA. Han avsluttet med å utbringe en skål sammen med hele salen for felles vennskap og verdier.

— Skål!, sa USAs president på norsk.

Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson kvitterte med å si at landet hans mangler folk nok til å sammenligne seg med USA, men at de gjør opp for det med vulkaner.

— Vi sliter derimot fortsatt med å finne ut hvordan vi kan sikte dem inn dit vi ønsker, la han til og fikk gjestene til å smile og le.

Hans danske kollega Lars Løkke Rasmussen holdt også tale, mens Solberg og hennes kolleger Stefan Löfven fra Sverige og Sauli Niinistö fra Finland talte tidligere på dagen.

Publisert
BT anbefaler

– Han er forberedt på lang straff

De to 20-åringene bodde sammen på Eidsvåg i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Mange ungdommar og støy i Nygårdsparken

  2. Smitte på sju fly til og frå Bergen

  3. I fjor var det skrint. – I dag plukka vi to tonn før lunsj.

  4. – Jeg har egentlig lagt Brann og Bergen bak meg

  5. – Vi elsker deg for alltid

  6. Warholm satte rekord i Fana. Så ventet middag med Mohn.