Den amerikanske marinen sier at marinefartøyets oppdrag var planlagt lenge før Ukraina-krisen. Skipet det er snakk om, er jageren USS Truxtun, et fartøy som tilhører flåtegruppen rundt hangarskipet USS George H.W. Bush, som for tiden opererer i Middelhavet.

— Skipet kommer til å gjennomføre havnebesøk og rutinemessige, tidligere planlagte øvelser med allierte og partnere i regionen mens det er i Svartehavet, heter det i en uttalelse torsdag.

Fly til Latvia

Truxtun har et mannskap på rundt 300 og blir det eneste amerikanske skipet i Svartehavet i tillegg til fregatten USS Taylor, som ligger for anker i Tyrkia etter en grunnstøting, melder det amerikanske forsvarets avis Stars and Stripes i sin nettutgave.

Seks F-16-fly har i løpet av det siste døgnet ankommet Latvia for å styrke NATOs flypatruljering i området, opplyser USAs forsvarsminister Chuck Hagel.

— Vi skal styrke vår deltakelse i NATOs luftpatruljering, og i løpet av de siste 24 timene har seks F-16-fly ankommet Latvia, opplyste Hagel til en kongresskomité torsdag.

Ba om utvidelse

Polske medier melder at USA også sender tolv F-16-fly til Lask-basen i Polen for å trene sammen med polske fly. Lask-basen ligger sentralt i Polen. Pentagon opplyste onsdag at man ville intensivere øvelsesvirksomheten sammen med Polen på grunn av krisen i Ukraina.

Polens forsvarsminister Tomasz Siemoniak sier øvelsen opprinnelig skulle vært mindre og bare omfatte transportfly, men at Polen ba om at den skulle bli utvidet etter den russiske intervensjonen på Krim.