En talsmann for det ukrainske forsvarsdepartementet bekreftet mandag ettermiddag at Russland har fremsatt ultimatumet, som skal være undertegnet av Svartehavsflåtens øverstkommanderende Aleksandr Vitko.

— Hvis de ikke overgir seg innen klokken 5 i morgen (klokken 4 norsk tid, red.anm.), vil et virkelig angrep bli iverksatt mot de væpnede styrkenes enheter og avdelinger over hele Krim, var beskjeden.

Like etter kom det motsatt beskjed fra Svartehavsflåten, som benekter at den har planer om å angripe de ukrainske styrkene.

— Strømmer inn

Mandag formiddag opplyste ukrainske grensevakter at russiske styrker «strømmer inn» på halvøya. I løpet av 24 timer hadde ti russiske kamphelikoptre og åtte militære fraktfly landet på Krim, ifølge grensevaktene.

I tillegg skal pansrede kjøretøyer ha tatt oppstilling på russisk side av Kerch-sundet som deler Russland og Krim-halvøya.

Utenriksminister Sergej Lavrov forsvarer opptrappingen med at Russland forsvarer menneskerettighetene på Krim, som han hevder er truet av ultranasjonalister. Lavrov anklager den nye regjeringen i Ukraina for angrep på minoritetene i landet og hevder at flere ukrainske byer kontrolleres av «radikale elementer».

I en telefonsamtale med USAs visepresident Joe Biden mandag la også Russlands statsminister Dmitrij Medvedev vekt på at det er nødvendig å beskytte alle ukrainske borgere, inkludert beboerne på Krim og russiske borgere som er der.

Full kontroll

Ingen skudd skal til nå være løsnet, og ingen avtaler undertegnet. Men Russland ser nå ut til å ha full kontroll over Krim-halvøya. Tusenvis av soldater er fløyet inn og to store ukrainske militærbaser er omringet, melder BBC.

Russiske soldater står side om side med lokale prorussiske halvmilitære grupper, som krever at de ukrainske soldatene hopper av og støtter Krims selvoppnevnte regjering.

Det er nå langt flere russiske enn ukrainske soldater på Krim. Halvøya er nå i praksis avstengt med veisperringer.

Høy pris

Men Russland ser ut til å måtte betale en økonomisk pris for sitt stadig hardere grep om Krim. Mandag stupte russiske aksjekurser med over 11 prosent og reduserte verdien av russiske selskaper med nærmere 60 milliarder dollar da investorer solgte seg ut i vill fart i redsel for at konflikten skal eskalere ytterligere.

Krisen kan dermed skade Russlands sårbare økonomi og dermed undergrave næringslivet, noe som igjen kan føre til mindre oppslutning om president Vladimir Putin, skriver Reuters.

I tillegg ligger truslene fra EU og USA om økonomiske sanksjoner som en tung skygge over økonomien.

Militærkonflikten med Russland truer nå stabiliteten i hele regionen, advarer Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk.

EU-møter

EU er blitt kritisert for å ha vært for passive i starten av krisen i Ukraina, men jobber nå med et felles svar på den verste krisen siden den kalde krigen.

— Det er avgjørende at Europa snakker med én stemme, sa den franske utenriksministeren Laurent Fabius under et hastemøte mellom utenriksministrene i Unionen mandag.

EU planlegger et «svært snarlig» ekstraordinært toppmøte for stats- og regjeringssjefene om Ukraina-krisen. En politisk løsning må baseres på russisk tilbaketrekking og at trusselen om en større russisk invasjon tas av bordet, sier Sveriges Carl Bildt.

FNs sikkerhetsråd skal møtes for å diskutere krisen i Ukraina i kveld, melder nyhetsbyrået AFP.

Det er Russland som har tatt initiativ til møtet, som etter planen starter mandag kveld klokka 21.30 norsk tid.

Også lørdag ble det holdt et krisemøte om Ukraina i Sikkerhetsrådet. Stemningen på møtet ble omtalt som opphetet, der Russland og vestlige land anklaget hverandre for den tilspissede situasjonen i landet.

Ultimatum

Ifølge ukrainske forsvarskilder har den russiske Svartehavsflåten stilt et ultimatum til ukrainske styrker på Krim-halvøya. De må overgi seg innen klokken 4 natt til tirsdag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev og USAs visepresident Joe Biden har tidligere i dag diskutert situasjonen i Ukraina på telefon, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ba om tilbaketrekning

Medvedev la vekt på at det er nødvendig å beskytte alle ukrainske borgere, inkludert beboerne på Krim og russiske borgere som er der, ifølge statsministerens talskvinne Natalja Timakova.

Det hvite hus i Washington opplyser at Biden i samtalen ba Russland trekke styrkene tilbake fra Ukraina.

— Visepresidenten ba Russland trekke styrkene sine tilbake, støtte en øyeblikkelig utplassering av internasjonale observatører og begynne en meningsfull dialog med Ukrainas regjering, skriver Det hvite hus i en uttalelse.