Den ukrainske protestlederen Arsenij Jatsenjuk er foreslått som Ukrainas nye statsminister. Jatsenjuk, som beskrives som EU-vennlig, var en av de fremste opposisjonslederne under demonstrasjonene i Kiev som førte til at president Viktor Janukovitsj ble avsatt.

Regjeringsforslaget kommer fra et råd som representerer protestbevegelsen i landet, og den nye regjeringen må formelt godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Overgangsregjeringen ble først presentert foran titusenvis av mennesker på Uavhengighetsplassen, som var sentrum for de tre måneder lange protestene som endte med regimeskifte sist uke.

Timosjenkos partifelle

Påtroppende statsminister Jatsenjuk leder eksstatsminister Julia Timosjenkos parti Batkivsjtsjyna (Fedrelandspartiet). Han har tidligere vært finansminister og president i Ukrainas nasjonalforsamling. Som opposisjonsleder spilte Jatsenjuk en avgjørende rolle i motstanden mot Janukovitsjs regime.

Fungerende president Oleksander Turtsjynov sier den nye regjeringen er nødt til å ta upopulære beslutninger for å unngå sammenbrudd i økonomien og gjenopprette tillit hos långivere og investorer, samt å sikre at det ukrainske folk får et normalt liv.

Utnevnelse torsdag

Olkesander Sjlapak er utpekt som finansminister mens Andrij Desjtsjytsja er lansert som landets nye utenriksminister.

Utnevnelsen av en ny midlertidig regjering skulle egentlig ha skjedd tirsdag, men ble utsatt. Onsdag ble den nye interimsregjeringen presentert, og torsdag ventes den å bli formelt utnevnt.

Støtte fra Brende

Utenriksminister Børge Brende lover å støtte opp om Jatsenjuk og den nye regjeringen.

— Nå må han begynne å legge grunnlaget for økonomiske reformer og ta et oppgjør med korrupsjonskulturen i Ukraina. Det er ikke lenger oligarkenes interesser som skal være tungen på vektskåla, men folkets interesser, sier utenriksministeren til NTB.

Ekspresident Janukovitsj er etterlyst internasjonalt etter at han flyktet fra Kiev sist fredag. Ukrainsk påtalemyndighet tror han fortsatt befinner seg i hjemlandet. (©NTB)