Erdogan erklærer valgseier i Tyrkia

Tyrkias sittende president Recep Tayyip Erdogan erklærer valgseier på bakgrunn av uoffisielle resultater. Opposisjonen mener resultatene er feil.

Publisert Publisert

LEDER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / Lefteris Pitarakis / NTB scanpix

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– De uoffisielle resultatene av valget er klart. Ifølge disse har nasjonen tiltrodd meg oppgavene og vervene i presidentskapet, sa Erdogan i en tale fra Istanbul før det endelige valgresultatet var klart søndag kveld.

– Med et oppmøte på nær 90 prosent har Tyrkia lært verdenen en lekse i demokrati. Jeg håper ingen vil overskygge valgresultatene for å begrave sine egne feil, la han til.

Erdogan er avhengig av å få minst halvparten av stemmene for å vinne valget, hvis ikke blir det en ny valgomgang.

Tellingen foregikk søndag kveld fortsatt, og valgkommisjonen YSK har ennå ikke presentert de endelige resultatene.

Hevder flertall

BTs medarbeider i Tyrkia, Morten Myksvoll, sa tidligere søndag kveld at tyrkias statlige nyhetsbyrå har en historikk med å presentere sterke Erdogan-provinser først.

– Det kan være demotiverende på de mange valgobservatørene som stiller opp fra opposisjonen. I parlamentsvalget ser det ut til at opposisjonen lykkes med å holde AKP unna rent flertall, siden HDP ser ut til å komme over sperregrensen.

96 prosent av stemmene skal være telt opp, og Erdogan får 53 prosent av disse, skriver nyhetsbyrået Reuters, som siterer tyrkisk TV.

Erdogans motkandidat Muharrem Ince har fått om lag 31 prosent av stemmene, ifølge de uoffisielle resultatene.

Presidenten hevdet også at alliansen ledet av hans parti AKP, har fått flertall i nasjonalforsamlingen.

Opposisjonskandidaten Inces parti CHP har imidlertid hevdet at de uoffisielle resultatene fra det statlige nyhetsbyrået Anadolu er feilaktige og manipulerte, og ifølge opposisjonens egen opptelling ligger Erdogan an til å få under halvparten av stemmene.

Talsmann for CHP, Bülent Tezcan, sa til DPA at en opptelling av 10.000 stemmer viste at Erdogan får 46 prosent av stemmene og at Ince får 40 prosent.

– Manipulert

Muharrem Ince selv anklager det statlige nyhetsbyrået Anadolu for å manipulere resultatene.

– Jeg ber alle representantene i stemmelokalene om ikke å forlate valgurnene, sier han.

Erdogan må få mer enn halvparten av stemmene i presidentvalget, dersom han skal unngå en valgomgang nummer to.

Hadde 60 prosent

Erfaringer fra tidlige valg viser at resultatet kan endre seg dramatisk i løpet av opptellingen, da oppslutningen om de ulike kandidatene og partiene varierer i ulike deler av landet. Dermed har det vært ventet at resultatet vil bli jevnere enn de første resultatene, som viste opp mot 60 prosents ledelse for Erdogan.

Idet 63 prosent av stemmene var telt opp ved 19-tiden søndag kveld, hadde Erdogan fått nesten 56 prosent av stemmene. Ince har fått 29 prosent av disse, melder CNN Türk.

Ifølge bloggen tyrkiskpolitikk.no gjør Erdogan det bedre enn sitt parti i parlamentsvalget. Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) har fått 45,1 prosent av stemmene idet av 59 prosent er telt opp. AKPs allierte parti MHP har fått 11,8 prosent.

Et spenningsmoment er om det prokurdiske partiet HDP kommer over sperregrensen på 10 prosent. Flere analytikere tror partiet vil klare det.

Det er kommet flere meldinger om forsøk på valgfusk, særlig sørøst i landet der størstedelen av landets kurdere bor.

Hindret valgobservatører

Valgobservatører fra Europarådet er dessuten blitt stoppet av tyrkisk politi og forhindret fra å observere valget i Tyrkia.

– Vi ble nærmest sjikanert, sier Nikolaj Villumsen fra det danske partiet Enhedslisten. Han var søndag i byen Diyarbakir, sørøst i Tyrkia.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har også observatører i landet. To av dem ble nektet innreise i landet.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) er også OSSE-observatør, og meldte tidligere søndag at han fikk utført oppgaven uten problemer i valglokaler utenfor Ankara.

Publisert