- Penger i potten, Jens!

Statsminister Jens Stoltenberg blir møtt med krav i Durban om at Norge og andre rike land selv må legge store summer i det nye klimafondet. – Fondet kan ikke basere seg på private midler, mener Kirkens Nødhjelp.

Publisert Publisert

KREVER PENGER: Kirkens Nødhjelp og søsterorganisasjoner fra Afrika markerte seg på klimatoppmøtet med krav om at Norge og andre rike land forplikter seg til å bruke offentlige midler til det nye klimafondet. F.v. kommunikasjonsrådgiver Ida Thommasen og klimarådgiver Harald Nyeggen Sommer. Foto: ATLE ANDERSSON

  • Atle Andersson
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Stoltenberg ankommer klimatoppmøtet i morgen, og Kirkens Nødhjelp og søsterorganisasjoner fra Afrika markerte seg utenfor møtesalen i dag med symbolske, tomme, grønne bøsser og taktfaste rop om penger til fondet.

Et av de viktige temaene på klimamøtet i Durban er opprettelsen av et fond som skal gi 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak fra 2020. Pengene skal brukes til å sikre utslippskutt og klimatilpasning i fattige land. Stoltenberg skal under onsdagens besøk diskutere finansiering med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Tviler på private midler

— Budskapet vårt til Stoltenberg er at pengene må komme fra offentlige budsjetter og ikke i hovedsak skal basere seg på private midler. Pengene fra de rike landene, inkludert Norge, må heller ikke gå på bekostning av den vanlige bistanden, sier Harald Nyeggen Sommer, politisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp.

— Private investeringer vil bli viktige, men vi kan ikke gjøre oss avhengige av investeringer som vil svinge i takt med økonomiske kriser og hensynet til avkastning. Klimaendringene vil inntreffe uansett, men det gjør ikke private investeringer, sier Nyeggen Sommer.

- Politisk vilje

- Men mange vestlige land har bunnskrapte statskasser?

— Dette er et spørsmål om politisk vilje. Hvis de rike OECD-landene legger 50 milliarder dollar i potten årlig, utgjør det ikke det mer enn 1,3 promille av disse landenes samlede bruttonasjonalprodukt. Og USA bruker 700 milliarder dollar årlig til militære formål. Så det finnes penger, sier Harald Nyeggen Sommer.

Han frykter at det er mellominntektslandene som vil tiltrekke seg mesteparten av de private investeringene.

Rammer de fattigste

— Privat kapital er ikke noen sikker finansieringskilde, og vil ikke kunne levere penger til tilpasning for fattige og sårbare land. Stoltenberg må være tydelig på at de rike landene har det største historiske ansvaret for klimaendringene. Det er et faktum de ikke kan forhandle seg vekk fra. Da må også rike lands myndigheter forplikte seg til å bidra med sikker finansiering for å kompensere for de skadene de har påført fattige land, sier Nyeggen Sommer.

Statsminister Jens Stoltenberg uttalte søndag at han frykter full kollaps i klimaforhandlingene i Durban.

- Feil holdning

— Dette er helt feil holdning å ta med seg til Durban. Stoltenberg er nødt til å ha tro på det han snakker om, og gjøre sitt for at vi kommer oss videre. Det stemmer heller ikke med med vårt inntrykk her i Durban, hvor det ser ut til at vi kan bevege oss videre på flere områder, sier Nyeggen Sommer.

Ett av områdene det forventes enighet om i Durban, er opprettelsen av det grønne klimafondet, selv om USA og Saudi-Arabia så langt har vendt tommelen ned for forslaget som ligger på bordet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Roser Kina, refser India

  2. Utslippene til værs igjen

  3. Bergensjenter på klimaturné

  4. Klimaskifte gjør planter og dyr mindre

BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN