USA er fornøyd med Mubaraks løfte

Egypts president Hosni Mubarak stiller ikke til gjenvalg i september. USA er fornøyd med løftet, men reformhungrige egyptere er utålmodige.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Egypts president Hosni Mubarak stiller ikke til gjenvalg i september. USA er fornøyd med løftet, men reformhungrige egyptere er utålmodige.

Mubarak kom med sin kunngjøring i en fjernsynstale tirsdag kveld, etter en lengre telefonsamtale med Barack Obama.

— Jeg er en mann av hæren og ikke en som gir opp mitt ansvar. Mitt ansvar er nå å gjenopprette ro og orden og sørge for en lovlig overføring av makten, sa Mubarak i sin tale til nasjonen.

Les også

Mubarak gir seg - men ikke nå

— Indikerte Ifølge kilder i Det hvite hus ba USAs president rett ut Mubarak om ikke å stille til gjenvalg, men uten å gå så langt som til å kreve den egyptiske presidentens øyeblikkelige avgang.

– Det som er helt klart, og som jeg også indikerte overfor president Mubarak i kveld, er at et ryddig maktskifte må være betydningsfullt, det må foregå fredelig og det må begynne nå, sa Obama i en fjernsynstale senere på kvelden.

Ifølge Obama har Mubarak innsett at det må endringer til i Egypt, men hvem som kommer til å overta makten i landet, er et åpent spørsmål.

USA lytter Om demonstrantene som har tilbrakt den siste uka under åpen himmel i Kairo og andre egyptiske storbyer vil slå seg til ro med at Mubarak blir sittende til det planlagte valget i september, er også et åpent spørsmål.

Obama forsøkte tirsdag kveld å roe gemyttene ved å forsikre om at USA lytter til demonstrantenes krav og ønsker.

— La meg være helt klart overfor det egyptiske folk, særlig unge egyptere; vi hører stemmene deres. Jeg har ubøyelig tro på at dere vil avgjøre deres egen skjebne, sa han.

Foto: LARRY DOWNING

Beklager Egypts nyutnevnte statsminister Ahmed Shafiq forsøkte også å komme demonstrantene i møte og beklaget at regimet ikke tidligere har lyttet nok til folket.

— Vi beklager at vi har reagert så sent, vi vil begynne nå, sa Shafiq til fjernsynsstasjonen al-Hayat tirsdag.

Mubarak fulgte opp i sin tale og lovet reformer og styrket kamp mot korrupsjon.

Om demonstrantene dermed vil pakke sammen, gjenstår å se. Ingenting tydet på dette natt til onsdag.

En rekke opposisjonsgrupper krever forhandlinger om maktovertakelse, men vil først sette seg ved forhandlingsbordet når Mubarak har gått av.

Opposisjonen krever også at nasjonalforsamlingen oppløses, vel vitende om at denne domineres av Mubaraks Nasjonale demokratiske parti.

Takker nei til dialog Egypts nyutnevnte visepresident, den tidligere etterretningssjefen Omar Suleiman, har alt invitert til dialog, noe den største opposisjonsgruppen, Det muslimske brorskap har takket nei til.

Demonstrantenes frontfigur Mohamed ElBaradei vil heller ikke møte Suleiman før Mubarak er ute av bildet.

ElBaradei stoler ikke på Hosni Mubaraks løfte om ikke å ta gjenvalg og mistenker den egyptiske presidenten for å ville beholde makten.

Mubarak forsøker seg med «et triks» for å beholde makten, sier den mangeårige egyptiske diplomaten og fredsprisvinneren i et intervju med CNN.

Både ElBaradei og tidligere utenriksminister Amr Moussa, som nå er generalsekretær i Den arabiske liga, bekrefter at de vurderer å stille som presidentkandidat.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Det koker i gatene

  2. Mubarak gir seg - men ikke nå

  3. Holder pusten

  4. Koker i Kairo

  5. - Mubarak-tilhengere bedt om å true

  6. Et forvirrende opprør

BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN