Johann Breyer innrømmer å ha vært med i Waffen SS som 17-åring, men hevder at dette ikke var frivillig.

Han nekter for å ha vært vakt i konsentrasjonsleiren som lå i det tysk-okkuperte Polen og hevder at han deserterte etter få uker.

Etter å ha sittet i russisk krigsfangenskap på slutten av krigen, emigrerte Breyer til USA etter løslatelsen. Der giftet han seg og fikk barn. Nå risikerer han å bli utlevert til Tyskland.

Etterforsket i Tyskland

Tyskland innledet etterforskning av Breyer i 2012, etter at det framkom opplysninger som kunne tyde på at han hadde vært delaktig i drapene på flere hundre tusen jøder i Auschwitz i 1944.

Etterforskningen resulterte i en tiltale på 158 punkter, der Breyer anklages for delaktighet i nazistenes grusomheter.

89-åringens forsvarer Dennis Boyle bekrefter at Breyer ble pågrepet i Philadelphia tirsdag og opplyser at han vil bli sittende i varetekt til 21. august da det skal holdes en høring om Tysklands utleveringsbegjæring.

Ikke frivillig

— Han nekter å ha deltatt i krigsforbrytelser og fastholder at han aldri var nazist, sier Boyle.

— Han var like mye et offer for nazistene som alle andre. Han meldte seg ikke frivillig til SS, hans ønsket ikke å være i SS og han deserterte fra SS, sier Boyle.

Ifølge forsvareren har 89-åringen dårlig helse og lider av demens. Han har også hatt slag flere ganger og har hjerteproblemer, sier Boyle.

Delaktig

I over 60 år var det bare krigsforbrytere som direkte og personlig kunne knyttes til grusomheter, som ble straffeforfulgt i Tyskland.

Dette endret seg imidlertid i 2011, da en domstol i München fant en annen amerikaner som hadde vært vakt i en konsentrasjonsleir, delaktig i over 27.000 drap. Denne dommen åpnet samtidig for å straffeforfølge andre som hadde vært vakt i konsentrasjonsleire.

Anklagene mot Breyer er ikke av ny dato, og amerikanske myndigheter forsøkte alt på 1990-tallet å frata ham statsborgerskapet. Det skjedde ikke, da man konkluderte med at han ikke hadde tjenestegjort frivillig i Waffen SS, opplyser Boyle.