En sentralt plassert kilde i Washington opplyste tirsdag at president Barack Obama vurderer å holde tilbake mesteparten av militærhjelpen til regimet i Kairo, med unntak av det som er øremerket kamp mot terrorisme og sikkerhetstiltak på Sinai-halvøya.

En annen kilde opplyste at det ville komme en kunngjøring om dette senere i uka, men medga samtidig at en slik kunngjøring er utsatt flere ganger tidligere.

Tilbakeviser

Kort tid etter at nyheten ble kjent, rykket Obama-administrasjonen ut med et dementi.

— Meldingene om at vi stanser all militærhjelp til Egypt er uriktige, sier Caitlin Hayden, som er talskvinne for Det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus.

— Vi vil i løpet av de nærmeste dagene kunngjøre hvordan vår framtidig bistand til Egypt blir, men presidenten gjorde klart i FNs hovedforsamling at vårt forhold til Egypt vil bli videreført, sier hun.

Kupp

Washington bidrar årlig med nærmere 8 milliarder kroner i bistand til Egypt, det aller meste i form av militærhjelp.

Egypts militære grep makten styrtet landets folkevalgte president Mohamed Mursi i juli. Siden har de innsatt en overgangsregjering, slått hardt ned på demonstasjoner og forbudt Det muslimske brorskap.

Obama-administrasjonen har hittil ikke villet omtale de militæres maktovertakelse i Egypt som et kupp, fordi de da ville ha vært lovpålagt å stanse all militærhjelp til landet.