Kvinnen er ikke etterlyst for terrorangrepet mot kjøpesenteret i Nairobi, men for å ha vært i besittelse av sprengstoff og for å ha inngått forbund om å begå lovbrudd i desember i 2011, opplyser Interpol torsdag.

Etterlysningen er et såkalt «rødt varsel». Det betyr at alle Interpols 190 medlemsland må pågripe kvinnen i påvente av en begjæring om utlevering fra Kenya.

Rødt varsel

Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet i terrorangrepet i Nairobi, deriblant en britisk kvinne. Det har satt fart i spekulasjonene om atLewthwaite var blant terroristene som angrep Westgate-kjøpesenteret lørdag.

— Gjennom Interpols «røde varsel» har kenyanske myndigheter forsikret seg om at alle organisasjonens 190 medlemsland er klar over hvilken fare denne kvinnen utgjør. Ikke bare i regionen, men i hele verden, sier generalsekretær Ronald K. Noble i Interpol.

Lewthwaite var tidligere etterlyst i Kenya for å ha drevet terrorplanlegging, og hun var også etterlyst for å ha vært i besittelse av et falskt sørafrikansk pass.

Terrororganisasjonen al-Shabaab, som har tatt på seg ansvaret for angrepet, har på sin Twitter-konto nektet for at de har brukt «søstrene sine» i sine militære operasjoner.

Dekknavn

Den 29 år gamle kvinnen har blitt nevnt som en mulig mistenkt for Nairobi-angrepet av britisk politi, og ifølge Interpol går hun også under dekknavnet Natalie Webb. Hun antas å ha forlatt Storbritannia for flere år siden.

Kallenavnet «Den hvite enke» kommer av at hun er enken etter en av terroristene som sto bak terrorangrepet i London i 2005, der 52 mennesker ble drept og flere hundre skadd. Hun konverterte til islam da hun var 17 år gammel.

67 mennesker er så langt bekreftet døde etter det fire dager lange terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate Mall i den kenyanske hovedstaden. Men over 60 andre er fortsatt ikke gjort rede for. I tillegg er fem til seks av terroristene drept.

Et team fra Interpol er nå på plass iNairobifor å bistå i arbeidet med å identifisere ofre.

Falskt pass

Sør-Afrikas innenriksminister Naledi Pandor sa på en pressekonferanse i Pretoria torsdag at Lewthwaithe hadde kommet inn i Sør-Afrika i juli 2008 med et falskt pass, som hun senest brukte i februar 2011.

Innenriksministeren avviste at myndighetene i landet med vilje har gitt dekke til en terrormistenkt. Pandor la til at kenyanske myndigheter så langt ikke hadde kontaktet myndighetene i Sør-Afrika angående Westgate-angrepet eller Lewthwaites mulige innblanding i det.