Målingene peker mot at Neves og sittende president Dilma Rousseff kan gå videre til andre valgomgang, mens Silva ryker ut i første omgang i presidentvalget søndag.

Rousseff leder fortsatt solid og får 40,6 prosent på en måling fra MDA. Silva, som stiller for sosialistpartiet PSB havner på tredje plass med 21,4 prosent av stemmene, slått av Neves med 24 prosent. Neves omtales som den mest høyreorienterte av de tre kandidatene.

Rousseff i tet

I annen måling, utført av Datafolha får Neves 26 prosent mot Silvas 24. En tredje måling som kom dagen før dagen, gir Neves en oppslutning på 27 prosent, tre prosentpoeng foran Silva. På begge målingene, som har en feilmargin på pluss eller minus 2 prosentpoeng, slår Rousseff begge kandidatene i både første og andre valgomgang.

Gapet mellom Silva og Neves er innenfor målingens feilmargin, men MDAs prognoser tyder på at slaget kommer til å stå mellom Rousseff og Neves, ikke Silva slik flere målinger tidligere har vist.

Her sier 46 prosent av de spurte at de vil stemme på Rousseff i andre valgomgang 26. oktober, mot Neves' 40,8 prosent.

Svertekampanje

En stund så det til og med ut til at miljøaktivisten og sosialisten Silva skulle trekke det lengste strået i den første valgomgangen. I september kom målinger som antydet at Silva ville havne tett bak Rousseff, og at hun kom til å vinne dersom de to møttes til omkamp.

Men etter en voldsom svertekampanje mot utfordreren Silva har den sittende presidenten tatt en solid ledelse på meningsmålingene. Marina Silva tok over som sosialistpartiets presidentkandidat da partileder Eduardo Campos omkom i en flystyrt i august. Ved forrige valg stilte hun for det grønne partiet og fikk 20 millioner stemmer.

— TV-tiden til kandidatene er basert på partienes oppslutning ved forrige valg, noe som gir Rousseff en voldsom fordel. Den har hun brukt på en massiv svertekampanje der hun framstiller Silva som en useriøs kandidat, sa spesialrådgiver Lars Løvold i Regnskogfondet til NTB på telefon fra Brasil før helgen.

Økonomi og miljø

Valgkampen har i hovedsak dreid seg om to temaer - økonomi og miljø. Mange brasilianere er misfornøyd med den svake økonomiske veksten og en høy inflasjon.

Dersom ingen av kandidatene får mer enn halvparten av stemmene i første omgang, vil de to kandidatene med flest stemmer komme til den andre runden av presidentvalget 26. oktober.

Mer enn 400.000 sikkerhetsstyrker, blant dem 30.000 soldater, utplasseres i Brasils 27 delstater på valgdagen søndag. (©NTB)