Kjemper for å unngå atomkatastrofe i Japan

Radioaktivt materiale har sluppet ut, og titusener av mennesker evakueres.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Ingeniørene kjemper for å få kontroll over situasjonen ved et jordskjelvrammet atomkraftverk i Japan. Radioaktivt materiale har sluppet ut, og titusener av mennesker evakueres.

Kjernekraftverket Fukushima I ble lørdag rystet av en eksplosjon som fikk en av reaktorbygningene til å kollapse. Fire mennesker ble skadd, og det begynte å ryke fra det ødelagte anlegget.

Men selv om tak og vegger raste sammen, ble ikke selve reaktoren skadd, ifølge selskapet TEPCO som driver kraftverket. Den befinner seg inni en stålbeholder som fortsatt skal være intakt.

Likevel har det sluppet ut små mengder radioaktivt materiale, og flere titusen mennesker i området rundt blir evakuert.

Ekstra barriere

At beholderen rundt reaktoren er intakt, betyr likevel ikke at situasjonen ved anlegget er under kontroll, understreket atomfysiker Nils Bøhmer lørdag.

— Hele bygningen rundt reaktortanken er borte. Denne skulle ha fungert som en ekstra barriere dersom det oppstår utslipp, sier Bøhmer, som er daglig leder for miljøorganisasjonen Bellona.

Kjølesystemet ved kraftverket fikk skader i jordskjelvet, og nødkjølesystemet har ikke fungert som det skulle. Det avgjørende er hvorvidt man klarer å unngå at temperaturen i reaktoren stiger for mye.

— Det verste scenariet er at de ikke får kontroll over trykk og kjøling. Får de ikke det, er det risiko for spredning av store mengder radioaktivt materiale, sier Bøhmer til NTB.

- Farligste siden Tsjernobyl

Det er fortsatt en mulighet for full nedsmelting av reaktoren, selv om faren ikke ser ut til å være overhengende, ifølge Bellona-fysikeren.

Han mener situasjonen ved Fukushima I er den mest alvorlige ved noe atomkraftverk i verden siden Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Det radioaktive stoffet cesium er påvist utenfor det japanske kjernekraftverket, som fikk skader i det voldsomme jordskjelvet som rammet landet fredag. Det kommer motstridende meldinger om hvor mye radioaktiviteten på stedet har økt.

— Ved å sette i verk strenge tiltak vil vi gjøre vårt beste for å sikre at ikke en eneste person får helseproblemer, lovte den japanske statsministeren Naoto Kan lørdag.

Litt senere meldte imidlertid japansk TV at minst tre innbyggere i området er blitt utsatt for radioaktiv stråling.

Også et annet atomkraftverk i Fukushima fikk skader i jordskjelvet, men her er ikke ødeleggelsene like store.

Oversvømt av tsunami

Systemet som kjøler ned reaktorene ved Fukushima I, brøt sammen i jordskjelvet.

Nødkjølesystemet får strøm fra dieselgeneratorer, men de ble skadd av vannet fra en tsunami som skyllet innover området hvor anlegget ligger. Det opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), med henvisning til opplysninger fra japanske myndigheter.

I et nytt forsøk på å hindre ukontrollert temperaturøkning, ble det lørdag helt sjøvann inn i beholderen rundt reaktoren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Evakueres

Samtidig pågikk det evakuering av folk som bor opptil 2 mil fra kraftverket, og brannvesenet sendte en spesialtrent styrke for å bistå i arbeidet med å få kontroll over situasjonen.

Innbyggerne i området som foreløpig ikke er evakuert, oppfordres til å holde seg innendørs, skru av air condition-anlegg og ikke drikke vann fra springen.

I Tokyo, 24 mil lenger sør, kom det lørdag meldinger om folk som forsøkte å komme seg ut av byen av frykt for radioaktivt nedfall.

Liten fare for Norge

I Norge holdt Kriseutvalget for atomberedskap, som ledes av Statens strålevern, møte om situasjonen etter eksplosjonen ved kjernekraftanlegget i Japan.

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke synes det er riktig å sammenligne situasjonen ved atomkraftverket med Tsjernobyl-ulykken.

— Dette vil være å skape unødig frykt, og det er ingen tjent med i denne ytterst vanskelige fasen, sa Stoltenberg til NTB lørdag.

Miljøminister Erik Solheim gjorde det klart at han fulgte nøye med på situasjonen, men understreket at faren er svært liten for at Norge vil bli berørt av eventuelle utslipp i Japan.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Vi som ønsker vindkraft trenger visst ikke gå til valgurnene

Grunneierne føler seg overkjørt. Nå kan de få nasjonalpark mot sin vilje.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Er vi i ferd med å skape en generasjon av blautfisker?

  2. Stappfulle bybaner: – Det føltes ikke greit i det hele tatt

  3. – Vaksiner deg, ellers vil jeg få deg fengslet

  4. Hvor ofte, hvor tungt og hvilke økter? Ny forskning om styrketrening gir svar.

  5. Fleire skader seg stygt på elsparkesykkel. No slår legar på Haukeland alarm.

  6. – Jeg er veldig glad ikke hele blokken gikk rett i veien. Da kunne skadene blitt store.