- Radioaktiv lekkasje vil pågå i måneder

Japanske myndigheter sier at lekkasjene av radioaktivt materiale fra atomkraftverket Fukushima Daiichi vil pågå i måneder.

LANGVARIG: Det møysommelige arbeidet på atomkraftverket vil derfor fortsette i måneder. FOTO: Scanpix
  • Hans O. Torgersen
  • Martin Skjeræaasen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

For øyeblikket jobber elektrikere med å få i gang kjølesystemet på Fukushima-anleggets reaktorer. Kjøleanleggene ble slått ut da atomkraftverket ble rammet av tsunamien etter det voldsomme jordskjelvet den 11. mars.

Jobben er svært vanskelig og må utføres i omgivelser noen atomeksperter har beskrevet som «helvetesaktige». Hittil er 17 arbeidere sendt til sykehus med stråleskader:

Det møysommelige arbeidet på atomkraftverket vil derfor fortsette i måneder, og lekkasjene vil pågå like lenge, skriver Washington Post.

For å unngå en forverring av situasjonen, er myndighetene og kraftverkets eiere, Tokyo Electric Power Company (TEPCO) nødt til å kjøle reaktorene med vann via brannslanger og spesielle betongpumpebiler

«Feed and bleed»

De daglige rapportene fra Fukushima-anlegget forteller om tonnevis av vann som pumpes inn. Mye av dette vannet, som er blitt radioaktivt, renner ut igjen.

— På fagspråket kaller vi dette «feed and bleed». Vannet pumpes inn i tanken, kjøler ned reaktoren og renner ut igjen. Men det er umulig å vite hvilke vei vannet renner ut, sier en av de norske ekspertene som følger situasjonen i Japan, seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern.

De første dagene av krisen brukte japanerne sjøvann, som det er ubegrenset tilgang til. Men det skapte nye problemer.

— Saltet i sjøvannet gjør instrumenteringen i anlegget upålitelig, fordi fremmedelementer forurenser instrumentene, sier Reistad.

Stanse lekkasjene

Ifølge Reistad er nå første prioritet å få stanset lekkasjene, for deretter å reparere de fysiske barrierene som skal hindre nye radioaktive utslipp. Men hittil har det kommet få gladmeldinger fra Japan.

— Man har oppdaget blant annet lekkasjer av jod og cesium. Alle isotopene som er funnet er flyktige og beveger seg lett gjennom brenselet. Hvis man begynner å rapportere om andre sett av isotoper, kan det bety at situasjonen er blitt mer alvorlig, med utslipp av nye stoffer, sier han.

— Hvis man finner klor eller helt andre, tunge, store, isotoper - da kan det ha skjedd en reaksjon igjen.

Reistad understreker at det nå er lite sannsynlig at det skjer en ny, stor eksplosjon på anlegget.

— Brenselet som er der, har mistet piffen, og avgir bare en tidels prosent av den opprinnelige energien, sier han.

Evakuert

Søndag ble arbeiderne evakuert fra en av reaktorene på grunn av svært høye strålenivåer. Målingene viste at radioaktivitet i vannet fra atomkraftverkets reaktor nummer 2 på mer enn 1000 millisievert i timen, opplyser TEPCO, kraftselskapet som driver Fukushima Daiichi.

En slik strålingsmengde er høy nok til å kunne forårsake indre blødninger.

Grensen for mengden radioaktiv stråling som er tillatt, er til sammenligning 250 millisievert i året

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert