— Hennes kliniske tilstand er forverret, men jeg kan ikke gi flere opplysninger ettersom pasienten ikke ønsker det, opplyste Yolanda Fuentes ved sykehuset Carlos III i Madrid torsdag.

Senere samme dag sa imidlertid lederen for de regionale myndighetene i Madrid at tilstanden til Teresa Romero er kritisk.

— Hun er nå veldig syk, og livet hennes er i alvorlig fare på grunn av viruset, sa Ignacio Gonzalez.

ebola.jpg

Seks personer er innlagt på sykehuset i full isolasjon som følge av at den 44 år gamle sykepleieren fikk påvist viruset mandag. Blant de seks er kvinnens ektemann.Romero ble syk etter at hun deltok i behandlingen av to eldre spanske misjonærer som ble smittet av ebola i Vest-Afrika. Begge to døde.

Saken har ført til bekymring for at sykdommen kan spre seg i europeiske land, og den har også ført til sterk kritikk av spansk helsevesen og nedskjæringene som har fulgt i kjølvannet av den økonomiske krisen.

— For korte ermer

Kritikken kommer blant annet fra legen som var den første som behandlet den ebola-smittede sykepleieren. I et kritisk brev til sine overordnede skriver akuttlegen Juan Manuel Parra at ermene på beskyttelsesdrakten var for korte. Han ramser opp en rekke sikkerhetsrutiner som ble brutt, til tross for at man tidlig mistenkte at kvinnen var smittet av det dødelige ebolaviruset.

Parra løp en stor smitterisiko da han var nødt til å ta på og av en improvisert beskyttelsesdrakt opptil 13 ganger i løpet av dagen. Han ga gjentatte ganger ledelsen beskjed om det dårlige utstyret, og da han først om ettermiddagen fikk på seg sykehusets sikreste beskyttelsesdrakt, var den så liten at huden hans var blottet.

— Ermene var for korte, skriver legen.

Isolert

Parra er nå blant dem som er isolert i Madrid ettersom det er fare for at også han er smittet. Ytterligere 84 mennesker overvåkes for mulige tegn på smitte, skriver The Guardian.

Den spanske sykepleieren ble mandag det første kjente smittetilfellet i Europa. Parra hadde pasientansvaret for henne i de 16 timene fra hun ble innlagt på sitt lokale sykehus Alcorcon med feber mandag morgen, skriver El Pais.

Da kvinnens diaré, oppkast og blødninger ble forverret, ba legen i 18-tiden mandag sine overordnede om at kvinnen måtte bli flyttet til en sikker, isolert avdeling ved et større sykehus. Det drøyde helt fram til midnatt før kvinnen ble overført til Carlos III-sykehuset i Madrid.

Legen ba selv om å bli innlagt på sykehus onsdag kveld. Parra fikk ifølge ham selv i likhet med pasienten først vite gjennom pressen at ebolatesten var positiv.

- Ambulanse ble ikke desinfisert

Ifølge El Pais manglet ambulansepersonellet som hentet kvinnen i en vanlig ambulanse mandag morgen, beskyttelsesutstyr. Sju pasienter skal ha blitt transportert i den samme ambulansen før kjøretøyet tolv timer senere ble desinfisert.

Kvinnen har selv sagt til El Pais at hun tror hun kan ha blitt smittet da hun tok av seg beskyttelsesdrakten etter å ha vasket rommet til den ene misjonæren. Sykehusets hypotese er at hun berørte ansiktet sitt før hun tok av seg hanskene.

EU har bedt Spania om en forklaring på hvordan sykepleieren kunne bli smittet, og hendelsen har ført til bekymring for beredskap og rutiner hos europeiske helsemyndigheter.

Epidemien har krevd minst 3.865 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 8.000 er smittet, og de vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er aller hardest rammet.