Generalsekretær Gwendolyn Pang sier tallet kommer fra foreløpige rapporter som hjelpeorganisasjonen har mottatt fra sine folk i byen Tacloban og provinsen Samar.

– Om lag 1.000 lik er sett flytende i sjøen utenfor Tacloban, mens det er meldt om minst 200 døde i Samar, sier Pang til Reuters.

Bekymret for nordmenn

Utenriksdepartementet har mottatt flere bekymringsmeldinger fra pårørende i Norge som ikke kommer i kontakt med nordmenn som er på Filippinene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD.

– Situasjonen er uoversiktlig på grunn av at telefonforbindelsene og strømforsyningene i de rammede områdene er nede. Ambassaden i Manila jobber med å skaffe seg oversikt. Men det er vanskelige arbeidsforhold, sier Enstad til NTB.

– Vi jobber nå med å sjekke ut bekymringsmeldingene, men vi har ingen konkret informasjon om at nordmenn er direkte rammet, understreker Enstad.

En av nordmennene som ikke har gitt lyd fra seg, er Erlend Johannesen, som driver et barnehjem i Tacloban.

Kun pinneved er igjen av deler av Tacloban etter at tyfonen Haiyan feide over byen fredag
SCANPIX

Prøver kontinuerlig– Vi jobber kontinuerlig for å få kontakt, opplyser nestformann i Streetlight Norge, Robert Hoven til NTB.

Via ambassaden har organisasjonen fått vite at en FN-organisasjon har etablert en base i rådhuset i Tacloban, som ligger i nabobygget til barnehjemmet.

– Vi har prøvd å få kontakt med FN, men vi har ikke fått tak i noen som vi kan få snakke med, sier Hoven, som har fått beskjed om at ambassaden skal ha et møte med FN i Tacloban søndag morgen.

Siste gang Hoven snakket med Johannesen, var fredag kveld, en knapp time før telefonnettet brøt sammen. Da oppholdt han og barna seg i en betongbygning på barnehjemmet.

– Da hadde de kontroll. Vi tror og håper at de har det bra, sier Hoven.

Voldsom styrke

Tyfonen Haiyan traff Filippinene med voldsom styrke fredag og er den kraftigste som noensinne er registrert over land i det sørøstre Asia.

Myndighetene har slitt med å få oversikt over omfanget av ødeleggelsene fordi store deler av kommunikasjonsnettet til området er brutt sammen.

Men TV-bilder og pressefotografier viser enorme ødeleggelser og hele bydeler som er knust til pinneved i Tacloban, der nordmannen Erlend Johannesen driver et barnehjem. Venner og familie i Norge har ikke hørt fra ham siden fredag ettermiddag.

Haiyan var lørdag på vei mot Vietnam, der den ventes å treffe land ved 7-tiden søndag morgen lokal tid.

Norske Erlend Johannesen fra Trondheim driver et barnehjem på Filippinene. Familien og kollegaene har ikke hatt kontakt med ham siden tyfonen Haiyan rammet landet natt til fredag.
SCANPIX