- Gaza-skip setter kursen mot Egypt

Etter å ha blitt omringet av israelske marinefartøy har et libysk skip med hjelpesendinger til Gaza nå satt kursen for Egypt.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Jerusalem: Det libyske skipet med hjelpesendinger til Gazastripen endrer kursen og seiler mot Egypt, ifølge israelske myndigheter.

Onsdag morgen kringkastet Israel Radio det som skal være opptak av kommunikasjonen mellom skipet «Amalthea» og israelske meglere. I opptaket forteller den cubanske kapteinen at mannskapet om bord forsøkte å reparere mekaniske problemer.

— Jeg kan ikke si hvor lang tid det vil ta. Så snart vi er ferdige, skal jeg fortelle dere, sier stemmen som skal tilhøre kapteinen.

Kort tid etter opplyste israelske myndigheter at skipet hadde satt kursen mot Egypt og havnebyen el Arish. Opplysningen er ikke bekreftet fra mannskapet på «Amalthea».

Ni mil til Egypt

«Amalthea»s kursendring skyldes ifølge israelske myndigheter truslene om at den israelske marinen ville stanse skipet dersom det fortsatte mot den blokkerte Gazastripen. Natt til onsdag opplyste en talsmann for hjelpeskipet at det var «omringet» av israelske krigsskip.

Det israelske militæret hevdet på sin side at krigsskipene «fulgte etter» «Amalthea» og hadde det i syne.

— Det ligger nå i internasjonalt farvann 88 kilometer fra Egypt og 128 kilometer fra Gaza, sa en talskvinne for det israelske militæret onsdag morgen.

Dette handler ikke bare om leveranser av humanitære varer, men også om å bryte beleiringen av Gaza

Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri

Støttet av Hamas

Det 92 meter lange lasteskipet «Amalthea» la ut fra den greske havnebyen Lavrio lørdag og var opprinnelig ventet å komme frem til Gaza onsdag morgen. Det er et mannskap på tolv samt ti aktivister om bord på skipet, som ifølge arrangørene er lastet med 2000 tonn matvarer og legemidler.

Den islamistiske bevegelsen Hamas, som har kontrollen på Gazastripen, ser positivt på den libyske aksjonen.

— Dette handler ikke bare om leveranser av humanitære varer, men også om å bryte beleiringen av Gaza og åpne en korridor til havs, sier Hamas-tjenestemann Sami Abu Zuhri.

Gaddafi

«Amalthea»s last kommer fra en veldedighetsorganisasjon som bærer navnet til Libyas leder Muammar Gaddafi. Organisasjonen er ledet av hans sønn Saif al-Islam Gaddafi.

I slutten av mai ble ni personer med tyrkisk bakgrunn drept da israelske styrker stanset en konvoi med nødhjelp til Gazastripen.

Den blodige slutten på hjelpeoppdraget, som hadde som mål å bryte den israelske blokaden mot Gazastripen, har ført til en dyp krise i det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Israel.

Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Væpnet politi holder vakt ved utestedet i Bergen sentrum

  2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

  3. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet

  4. Krasjet i kryss i Fana

  5. Fanakorps tok NM-gull

  6. Kom til Norge og Bergen som tolv­åring. Dette vet vi om den terrorsiktede.