Kate og William viste frem prinsen

Prins William og hertuginne Kate viste stolt frem sin sønn tirsdag kveld. - Heldigvis ligner han på moren sin, spøkte prins William.

sz4d2b3f (1).jpg
sz4d2a57.jpg
sz4d2a58.jpg
sz4d2a75.jpg
sz4d2a88.jpg
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Britene ventet tirsdag kveld i spenning på om de ville få et glimt av sin nye prins utenfor St. Mary's sykehus i London.

Klokken 19.15 britisk tid åpnet dørene seg, og den lille familien kom ut.

Først sto de på toppen av trappene, før de gikk ned for å snakke med pressen.

— Det føles fantastisk. Han ligner på henne, takk og lov, sa en tydelig stolt prins William foran St. Mary's sykehus tirsdag kveld.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn, og han ble født på St. Mary's sykehus mandag ettermiddag. Den nyfødte blir den tredje i den britiske arverekken.

- Ikke landet på noe navn

Det er knyttet stor spenning til hva den lille prinsen skal hete. Det kunne ikke de ferske foreldrene svare på tirsdag.

— Vi har akkurat møtt ham og må se hva som kan passe. Vi har ikke landet på noe ennå, sa William.

Hertuginnen fortalte at det hele har vært svært følelsesladet.

— Det er veldig emosjonelt, og det er en veldig spesiell tid. Jeg tror alle foreldre skjønner hva jeg snakker om, sier hun.

De ferske foreldrene gikk raskt inn igjen på sykehuset etter seansen, før de rett etter kom ut igjen. Da ble den lille prinsen løftet ut i et bilsete som prins William satte inn i baksetet på en ventende bil, før han selv satte seg bak rattet og kjørte hjem.

Den lille familien reiste høyst sannsynlig til leiligheten sin i Kensington palace.

Besøk

I løpet av tirsdagen besøkte både Kates foreldre, Carole og Michael Middleton, og prins Charles med sin kone Camilla den nye prinsen.

— Han er helt perfekt, dere får se snart, sa prins Charles etter besøket på sykehuset, litt over en time før prinsen ble vist frem.

Han var tydelig stolt av sitt nye barnebarn.

Både han og Kates foreldre er blitt besteforeldre for første gang.

— Han er helt nydelig. De gjør begge en god jobb, og vi synes dette er veldig spennende, sa Carole Middleton etter at de hadde vært på besøk.

Navn og dåp

En kongelig fødsel styrker det britiske monarkiet. Nå er det sikret i virkelig lang tid fremover, mener NTBs mangeårige kongereporter Wibecke Lie.

— Kate og Williams viktigste oppgave er jo å skaffe en arving. Det har de nå gjort, sier hun.

Det har vært mye uro i det britiske kongehuset, men bryllupet mellom Kate og William løftet alt på plass igjen, mener Lie.

Neste kongelige begivenhet blir nå dåpen av den lille arveprinsen. Kongelige dåper finner vanligvis sted relativt raskt, etter fire til seks uker.

— Men her er det nok avhengig av når dronning Elizabeth kommer tilbake fra sin sommerferie på Balmoral i Skottland. Jeg går ut fra at dåpen kommer til å skje på Buckingham Palace, sier Lie.

Dronning på ferie

Dronning Elizabeth skal etter planen dra på ferie til Balmoral i Skottland fredag. Her tilbringer hun som regel sin sommerferie i august og september, heter det på britiske kongehusets nettside.

Det er ikke sikkert at noen fra det norske kongehuset kommer til å være til stede under dåpen i London.

— En dåp er en lang mer privat begivenhet enn et bryllup. Dersom det kommer noen fra det norske kongehuset, vil det være fordi de har en rolle, at de for eksempel har blitt faddere. Det har jeg mine tvil om, sier Wibecke Lie.

Gratulasjoner

Statsminister Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

Gratulasjoner har strømmet inn også fra resten av verden. USAs president Barack Obama og hans kone Michelle var blant de første til å gratulere, og Canada var først i gratulasjonsrekken av de 15 samveldelandene som den nye arveprinsen en gang kan bli konge for.

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyste informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Publisert:
sz4d2cae.jpg
sz4d2c5b.jpg