En italiensk domstol har tidligere dømt CIAs tidligere stasjonssjef i Milano, Robert Seldon Lady til ni års fengsel in absentia for kidnappingen av en terroranklaget imam.

Hassan Mustafa Osama Nasr, bedre kjent som Abu Omar, ble kidnappet på åpen gate i Milano i 2003. Han var en av mange terrormistenkte islamister som led samme skjebne.

Operasjonen var iscenesatt av amerikansk etterretning, i tett samarbeid med Italias militære etterretningstjeneste SISMI.

Torturert i Egypt

Abu Omar, som hadde politisk asyl i Italia, ble først fraktet til en amerikansk militærbase i Nord-Italia, før han ble fløyet til Kairo og overlatt til egyptisk etterretning.

I Egypt ble han angivelig utsatt for tortur, og først i 2007 ble han løslatt. Egyptiske myndigheter konkluderte da med at amerikanernes terroranklager mot ham var grunnløse.

En italiensk domstol fant i 2009 de 23 CIA-agentene som deltok i operasjonen skyldige i frihetsberøvelse og dømte dem til fengsel in absentia.

59 år gamle Robert Seldon Lady fikk den strengeste straffen på ni års fengsel, mens de øvrige fikk dommer på mellom fem og sju år. USA avslo Italias begjæring om utlevering.

Ba om pågripelse

Da italienske myndigheter fikk kjennskap til at Seldon Lady befant seg i Panama, ba de panamansk politi om å pågripe ham.

En panamansk politikilde bekrefter at 59-åringen ble pågrepet av grensepolitiet og deretter overlatt til Interpol. Kilder i justisdepartementet i Roma bekrefter dette.

Ingen avtale

Italia vil nå fremme en formell begjæring om utlevering, men det er uklart hva som kommer til å skje med den tidligere CIA-toppen.

Italia og Panama, som begge er nære allierte med USA, har ingen gjensidig utleveringsavtale. De vil også trolig komme under sterkt press fra Washington om å løslate Seldon Lady.

CIA har ikke ønsket å kommentere pågripelsen av sin tidligere stasjonssjef i Milano. (©NTB)