Frankrikes forsvarsdepartement bekreftet lørdag formiddag at de hadde gjennomført en aksjon mot en opprørsbase sør i Somalia. Det ble samtidig meldt at det franske gisselet som skulle reddes, Denis Allex, ble drept av gisseltakerne under aksjonen. Senere ble dette rettet til at han «antas å være drept».

Allex er etterretningsagent og har vært holdt fanget i Somalia siden sommeren 2009.

— Stilt overfor terroristenes uforsonlighet, som nektet å forhandle i tre og et halvt år, og som holdt Denis Allex fanget under umenneskelige forhold, ble det planlagt og iverksatt en operasjon. Under angrepet brøt det ut kamper. Denis Allex ble drept av sine kidnappere, het det i den første uttalelsen fra departementet, som senere ble noe modifisert.

Aksjonen krevde også livet til én soldat, mens en annen er savnet, ifølge departementet. Det ble først meldt at begge soldatene og 17 islamistiske opprørere mistet livet under den mislykkede aksjonen.

- Allex lever

Den islamistiske opprørsgruppa al-Shabaab har imidlertid en annen versjon. Den melder at flere franske soldater ble drept, at en såret fransk soldat er tatt til fange og at gisselet lever og befinner seg langt fra der aksjonen fant sted.

— Den sårede franske soldaten sitter nå fanget hos de hellige krigerne, og Allex er fortsatt i sikkerhet og langt fra stedet der kampene foregikk, melder al-Shabaab.

Gruppa opplyser også at kampene varte i 45 minutter. Den advarer nå Frankrike om at aksjonen kommer til å få «bitre konsekvenser».

— Til slutt vil det være franske borgere som uunngåelig vil smake de bitre konsekvensene av deres regjerings elendige holdning til gisler, heter det i en kunngjøring fra islamistene.

Helikoptre

Operasjonen var rettet mot en av al-Shabaabs gjenværende baser i det krigsherjede landet på Afrikas Horn. Franske kommandosoldater ble sluppet ned på bakken fra flere helikoptre for å redde etterretningsagenten Allex.

Ifølge øyenvitner ble det brukt fire militære helikoptre under aksjonen i Bula Mareer, som ligger cirka 12 mil sør for hovedstaden Mogadishu.

— Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde fordi angrepet skjedde om natten, men i morges så vi flere lik, deriblant en hvit mann, sier Idris Youssouf, som bor i Bula Mareer.

— Tre sivile ble også drept i skuddveksling, føyer han til.

Andre kilder snakker om tre helikoptre og at to sivile ble drept.

— Tre helikoptre slapp ned franske kommandosoldater. Vi skjøt mot hverandre, sier et medlem i al-Shabaab som ikke vil navngis.

- Lot likene ligge

Det var islamistiske opprørere som først meldte om den mislykkede aksjonen. En lokal islamistleder sier at de franske soldatene måtte dra fra stedet og etterlate seg flere drepte.

— Hellige krigere nedkjempet de såkalte kommandosoldatene fra den franske regjeringen som forsøkte å redde et gissel, og de forlot likene av flere av sine egne på stedet der angrepet skjedde, sier sjeik Mohamed Abdalleh til det franske nyhetsbyrået AFP.

Denis Allex og en kollega ble bortført av den islamistiske Shabaab-geriljaen i 2009. Kollegaen greide imidlertid å rømme etter en måned.

I juni 2010 dukket Allex opp på en video der han ba den franske regjeringen om å stanse støtten til Somalias regjering. Denne høsten ble det offentliggjort en ny video. Franskmannen fremsto da som skral og avmagret og han ba president François Hollande om å jobbe for at han kunne bli frigitt.