Konen fikk denne meldingen. En time senere ringte Statoil.

Lindås-mannen havnet midt i kuleregnet.

BEROLIGET FAMILIEN: Slik var meldingen 54-åringen fra Lindås sendte hjem onsdag morgen, lenge før Statoil hadde varslet de pårørende eller noen medier hadde oppdaget saken.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

«Er evakuert fra bussen/leiren. Alt vel med meg. Trygg på en militærforlegning...».

Slik var meldingen kvinnen (50) fikk fra ektemannen (54) onsdag klokken 09.32.

En snau time senere tok Statoil kontakt. De spurte om hun var nærmeste pårørende.

Da ble hun redd det var noe galt likevel, men etter hvert ble det klart at ektemannen faktisk hadde kommet seg i sikkerhet i en militærforlegning.

LES OGSÅ: Ni nordmenn kan være gisler

Skjøt mot bussen

Han jobber ved gassanlegget In Aménas, øst i Algerie, som ble utsatt for et terrorangrep. Trolig blir rundt 190 gisler holdt på anlegget.

Ni nordmenn er sannsynligvis blant gislene.

Les også

- Svært vanskelig for de pårørende

Les også

- Uvanlig at gisler blir henrettet

— De lå på gulvet i bussen i to og en halv time mens kulene suste over hodene deres. Seks eskortebiler besvarte ilden med en gang, forteller Lindås-kvinnen.Som én av minst fem vestlendinger jobber ektemannen hennes ved gassanlegget.

Klokken 05.50 onsdag (lokal tid), i stummende mørke - stormet rundt 60 tungt bevæpnede terrorister anlegget.

Terroristene åpnet umiddelbart ild mot en buss utenfor selve anlegget, med blant annet den Statoil-ansatte fra Lindås om bord.

- Han skalv i stemmen

Først klokken 16.30 fikk konen endelig bekreftet av Statoil at ektemannen var i sikkerhet.

Sent onsdag kveld ringte han igjen. Da befant han seg i en militærleir et stykke unna anlegget hvor rundt 190 personer holdes fanget.

— Det var ekkelt å snakke med ham. Han skalv i stemmen, han var redd for kolleger han hadde jobbet sammen med i årevis, sier konen.

- Ni nordmenn gisseltatt

Til sammen 17 Statoil-ansatte var på anlegget da terroristene slo til. 13 av disse er norske, hvorav minst fem fra Vestlandet.

To personer skal ha blitt drept i angrepet, en britisk og en algerisk statsborger, ifølge flere utenlandske medier.

Det var ekkelt å snakke med ham. Han skalv i stemmen, han var redd for kolleger han hadde jobbet sammen med i årevis Lindås-kvinnen

— Det har vært en spesiell dag på alle måter. Jeg har ikke hatt tid til å tenke. Det har ikke gått inn, sier Lindås-kvinnen.

Hun dro aldri til Statoils pårørendesenter på Scandic-hotellet på Kokstad, men det gjorde mange andre.

— Flere titall mennesker har vært her. Vi regner med at det vil komme folk hit gjennom hele natten, og enda flere i morgen, sa Janicke Hilland, direktør for fellesoperasjoner i Statoil sent onsdag.

Hun sier at beredskapsorganisasjonen i Bergen får fortløpende informasjon direkte fra Algerie, som igjen blir gitt ut til de pårørende så fort som mulig.

— De har et stort informasjonsbehov, og det skal vi prøve å gi til dem. De som ønsker det, får også overnatte her, sier informasjonssjef Sissel Rinde i Statoil.

- Svært uoversiktlig situasjon

Statoil opererer anlegget i Algerie sammen med BP og det algeriske, statseide selskapet Sonatrach.

En gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine, eller Den maskerte brigade, har tatt på seg ansvaret for angrepet.

— Dette er den mest alvorlige situasjonen Statoil noen gang har opplevd, sier Lars Christian Bacher, konserndirektør for internasjonal produksjon i Statoil.

Statoils anlegg In Amenas
Publisert: