En talsmann for det algeriske utenriksdepartementet, Amar Belani, sa at Algerie har omfattende forbindelser med myndighetene i Mali.

Om den utenlandske militære intervensjonen mot den islamistiske offensiven, viste han til at Mali som suveren nasjon selv ba vennligsinnede land om å bidra til å bygge opp deres evne til å bekjempe terrorisme.

Styrker samarbeidet

Lørdag ble statsministrene i Algerie, Libya og Tunisia enige om å styrke sikkerheten langs grensene og samarbeide mot terrorisme, våpensmugling og organisert kriminalitet fra sør.

I forbindelse med krisen i Mali, som har felles grense med Algerie midt ute i Saharaørkenen, oppfordret de tre statsministrene til dialog for å bevare Malis suverenitet og territoriell enhet.

Selv om Libya ikke grenser til Mali, er det Libya som hadde mest negativ innflytelse i Mali siden opprøret mot Muammar Gaddafi i 2011 førte til at mange tuareger og islamister som hadde arbeidet i Libya, reiste hjem, tungt væpnet.

Våpentrafikk

Nå frykter naboene i nord, særlig Algerie, at mange av disse opprørerne skal vende tilbake til Algerie og Libya med sine våpen om de presses ut av Mali av franske og afrikanske styrker.

I Tunisia frykter myndighetene at landet er blitt en korridor for våpen til islamistene i Mali.

— Situasjonen i Mali har bekymret oss lenge fordi vi har begynt å forstå at våre jihadister har forbindelser til disse terroriststyrkene, sa Tunisias president Moncef Marzouki til TV-kanalen France 24.

— Vi har en følelse av at Tunisia er i ferd med å bli en korridor for libyske våpen til disse regionene, sa han. Han sier de tror de libyske våpnene smugles gjennom Tunisia til Algerie og videre til Mali.

Vest-Afrika sender hjelp

Burkina Faso, Niger og Senegal vedtok lørdag å bidra med 500 soldater hver for å støtte opp under den internasjonale operasjonen mot islamistene

Det er den regionale vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS som samordner innsatsen for å nedkjempe islamistene i Nord-Mali, og som forbereder en intervensjonsstyrke på 3.300 soldater, under ledelse av en general fra Nigeria.

Elfenbenskystens integrasjonsminister Ally Coulibaly sa at de har trappet opp arbeidet med å opprette styrken, og at de første soldatene kan være på plass søndag.

FNs sikkerhetsråd har gitt klarsignal til styrken, men det var ikke ventet at den ville være klar før i september. Også Ghana, Togo, Tsjad, Mauritania og Sør-Afrika kan bidra med soldater til styrken.

Offensiv stanset

Det var den franske operasjonen fredag for å stanse islamistenes offensiv mot sør, som utløste opptrappingen av forberedelsene.

Med fransk støtte gjenerobret Malis militære fredag den strategisk viktige byen Konna, like nord for den regionale hovedstaden Mopti. Lørdag fortsatte franskmennene med luftangrep mot islamistiske styrker.

Islamistene som i mars jaget bort hæren og tok kontroll over hele det nordlige Mali, begynte torsdag å marsjere sørover og inntok Konna. Det utløste frykt for at de ville til Bamako og hadde til hensikt å ta hele Mali.

100 drept

Over 100 mennesker, inkludert opprørere, regjeringsstyrker og sivile, ble drept i kampene om Konna. Også en fransk flyger døde da helikopteret hans ble skutt ned.

Malis president Dioncounda Traore opplyste lørdag at elleve regjeringssoldater var drept og 60 såret., og Human Rights Watch sier at ti sivile, deriblant tre barn, døde i forbindelse med kampene.

Trass i at den tidligere koloniherren Frankrike ikke er særlig populær i Mali, ønsker mange intervensjonen velkommen og takker Frankrike. I Bamakos gater kunne franske flagg sees på mange biler lørdag,

— Franskmennene reddet oss, sier rundt 30 år gamle Moussa Toure i Bamako,.

— Det er takket være Frankrike at Mali kan komme ut av denne krisen. Denne krigen må ta slutt nå, sier studenten Mohamed Camera med referanse til islamistenes opprør og erobring av Nord-Mali. (©NTB)