Høykommissæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, åpent den ekstraordinære sesjonen med selv å mer enn antyde at den israelske framferden i Gaza, med drepte barn og riving av bolighus, kan være i kategorien krigsforbrytelser.

Pillay fordømte den vilkårlige beskytingen med raketter og bombekastere.

— Det er stor mulighet for at de israelske styrkenes oppførsel bryter med folkeretten, sa høykommissæren.

Hun fordømte også Hamas' angrep mot israelske områder.

Autopilot

Den israelske ambassadøren tok til motmæle og betegnet FN-debatten som en forutsigbar refleksbevegelse. Han sa at Israels rett til selvforsvar er hjemlet nettopp i folkeretten og at det snarere er Hamas som begår krigsforbrytelser.

— Israel vil ødelegge Hamas' infrastruktur, men Gazas innbyggere er ikke våre fiender. Israel er bundet er folkeretten og setter seg ikke ut over den, framholdt ambassadør Eviatar Manor.

Utenriksministeren i de selvstyrte palestinske områdene, Riad al-Malki, oppfordret verdenssamfunnet til å gjøre slutt på det han kalte «Israels straffefrihet». Han la til at Israel må stilles til ansvar for sine forbrytelser, et innlegg som høstet langvarig applaus blant delegatene.

Anstrengt forhold

Det var palestinerne, Egypt og Pakistan som hadde bedt om at Menneskerettighetsrådet kom sammen til et éndagsmøte for å drøfte krisen i Gaza.

Israel har i lang tid beskyldte rådet for å være partisk og holdt seg borte i protest i 20 måneder. Den israelske ambassadøren gjeninntok sin plass i forsamlingen i oktober i fjor. USA, som er Israels fremste allierte, har flere ganger kritisert forsamlingen for urettferdig uthenging av israelerne.