Våpenhvilen ble forlenget med 72 timer, fra fredag til mandag ettermiddag.

Likevel angrep separatister i Donetsk ukrainske militære lørdag formiddag, opplyser ukrainske myndigheter. Også nyhetsbyrået Interfax melder lørdag om sporadiske kamper i regionen.

President Petro Porosjenko tok sin beslutning om å forlenge våpenhvilen etter flere timers konsultasjoner med sine eksperter. Avgjørelsen kom etter at han returnerte fra et toppmøte i Brussel fredag, der han undertegnet en avtale med EU om nærmere forbindelser.

Noen av separatistlederne i regionene Donetsk og Luhansk har sagt de er enige i at våpenhvilen forlenges, slik at de første kontaktene mellom myndighetene i Kiev og separatistene etter elleve uker med konfrontasjoner, får en sjanse til å bære frukter.

Samtidig har andre separatistledere avvist våpenhvilen, ifølge lokale medier.

EU presser Russland

Det var i forrige uke Ukraina innførte en ensidig våpenhvile, som en av separatistgruppene senere sluttet seg til. Våpenhvilen er første skritt i fredsplanen Porosjenko har lagt fram.

EUs stats— og regjeringssjefer har satt mandag 30. juni som frist for Russland og andre parter i Ukraina-konflikten til å innfri flere krav. Blir det nødvendig, vil EU vedta «vesentlige, restriktive tiltak».

Vesten vil at Moskva skal oppfordre de prorussiske separatistene til å la seg avvæpne. Men fredag uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at han ønsket en forlengelse av våpenhvilen velkommen, men at den må innebære noe mer enn en «utsettelse av ultimatumet til separatistene om å la seg avvæpne».

Allerede hardt rammet

EU truer Russland med sanksjoner om ikke Porosjenkos fredsplan blir støttet.

Den russiske økonomien er allerede hardt rammet av krisen i Ukraina. Investorer fryktet tap av markedsadgang for russiske banker og selskaper, og landet har allerede opplevd en massiv kapitalflukt.

Lørdag uttalte Russlands økonomiminister Aleksej Uljukajev at nye sanksjoner kan ha en «stor innvirkning» på den allerede stagnerte økonomien.

Uttalelsene kom etter at kredittvurderingsselskapet Moody's fredag dempet utsiktene for Russlands kredittverdighet til «negativ», noe som tolkes som et signal om at kredittverdigheten kan bli nedgradert.