Kofi Annan er død

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan er død, 80 år gammel.

DØDE: FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan sovnet stille inn lørdag med familien rundt seg.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Kofi Annan døde stille og fredelig i sitt hjem i Sveits lørdag formiddag, etter kort tids sykdom, opplyser familien i en pressemelding.

Hans kone Nane og deres barn Ama, Kojo og Nina var ved Annans side under hans siste dager.

– Gjennom sin karriere og sitt lederskap i FN var han en sterk forkjemper for fred, bærekraftig utvikling, menneskerettigheter og lovstyre, skriver Annans egen stiftelse i en uttalelse.

Mener Annan var FN

Annan, som kom fra Ghana, ledet FN fra 1997 til 2006. Han var den første svarte afrikaneren som ledet verdensorganisasjonen, og den syvende generalsekretæren.

– Han steg i gradene og førte organisasjonen inn i et nytt årtusen med en verdighet og besluttsomhet som savner sidestykke, sier dagens generalsekretær António Guterres i en uttalelse.

Guterres mener Annan «på mange måter var FN».

I 2001 mottok FN og Annan Nobels fredspris for arbeidet for en bedre organisert og mer fredelig verden.

I løpet av sin periode som FN-sjef måtte Annan håndtere en rekke kriser og konflikter. Han bidro blant annet i forsøkene på å skape fred mellom Israel og palestinerne.

Seinere ble han utnevnt til FNs spesialutsending for Syria, og han hadde dermed en ledende rolle i forsøkene på å avslutte konflikten i landet.

Annan ledet også organisasjonen The Elders, som ble grunnlagt av Nelson Mandela og hvor blant andre Gro Harlem Brundtland er medlem.

– Et tap for verden

– Kofi Annans bortgang er et tap for verden. Hans livsverk vil lyse også for fremtidige generasjoner, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

«Kofi Annan var en leder med en mild stemme, et klart budskap og en utrettelig innsats for en internasjonal verden preget av internasjonal lov og humanisme», skriver Solberg på Twitter i forbindelse med at den tidligere generalsekretæren i FN døde lørdag.

SÆRSTILLING: Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener Annan klarte å endre organisasjonen slik at den ble mer effektivt i en ny tid.

– Annan står i en særstilling

Kofi Annan er den største generalsekretæren FN har hatt sammen med Dag Hammarskjöld, mener generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Annan står i en særstilling målt etter evne og vilje til å lede internasjonalt arbeid for fred og menneskerettigheter, sier Egeland.

Egeland kjente Annan i rundt to tiår og har jobbet under ham i seks av dem. De siste drøyt tre årene, fra 2003 til 2006, var direkte under Annan som FNs nødhjelpskoordinator. Egeland hadde ukentlige møter med Annan og ledergruppen i FN.

– Det var først og fremst i de tre årene jeg var med i ledegruppen at jeg så hvor stor han var som leder og menneske, sier Egeland.

Hammarskjöld var FNs andre generalsekretær etter Trygve Lie.

– Verden har mistet en av sine kjemper

«Trist over å høre at Kofi Annan har gått bort. Hans varme måtte aldri misforstås som svakhet. Annan viste at man kunne være en stor menneskevenn og en sterk leder samtidig. FN og verden har mistet en av sine kjemper», skriver generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO i en melding på Twitter.

Publisert
  1. Kofi Annan
  2. FN

Les mer om dette temaet

  1. Stort intervju med Kofi Annan: Akkurat når vi tror verden går til helvete, sier Kofi Annan at det kommer til å gå bra.

BT anbefaler

Fullsatt kirke tok farvel: – Det skjedde så fort og uventet

Torsdag ble Noah Landro (12) begravd etter dødsulykken i Øygarden.

LES SAKEN