Fanget på Heathrow

Heathrow (bt.no): - Flyet mitt er kansellert. Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, sier 18 år gamle Ashika Asrat til bt.no.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

bt.no treffer den 18 år gamle jenten fra Oslo i kaoset på Heathrow — som ble stengt i formiddag etter avsløringen om at et enormt terrorangrep var avverget.

— Jeg er veldig bekymret. Jeg må hjem i dag, sier 18-åringen, som har vært seks uker på Sri Lanka.

Nå vet hun ikke helt hva hun skal gjøre.

I SAS' innsjekking på London-flyplassen Heathrow hersket det i ettermiddag en oppgitt stemning.

— Vi får ingen informasjon. Alt vi får beskjed om er å ringe et nummer. Der er det opptatt, sier en passasjer til bt.no.

- Massedrap

Britisk politi har avslørt planer og avverget et omfattende terrorangrep mot sivil flytrafikk som ville ha kostet tusener av mennesker livet.

Flere passasjerfly skulle ifølge terrorplanene sprenges mens de var i luften mellom Storbritannia og USA eller over britiske og amerikanske byer. Beredskapsnivået er hevet til aller høyeste nivå i Storbritannia etter at planene ble avslørt.

– Vi er overbevist om at vi har hindret terroristers planer om å forårsake ubeskrivelig død og ødeleggelse, sa Londons visepolitisjef Paul Stephenson.

– Enkelt sagt var det ment å være et massedrap som er umulig å forestille seg, la han til.

– Operasjonen minner på enkelte måter om en sammensvergelse fra al-Qaida, sa USAs minister for innenlandsk sikkerhet, Michael Chertoff, på en pressekonferanse i USA.. Men han tilføyde at det er for tidlig å trekke konklusjoner.

Topp beredskap Beredskapsnivået er hevet til «kritisk», det høyeste av fem nivåer, og det er sikkerhetstjenesten MI 5, eller kontraspionasjen, som definerer beredskapsnivået. I USA er beredskapen hevet til rødt, eller svært alvorlig, for flytrafikk til Storbritannia, og til oransje, som betyr høy, for annen flytrafikk.

Omfattende sikkerhetstiltak er iverksatt med store konsekvenser for internasjonal flytrafikk, spesielt i Europa og Nord-Amerika.

Flytende kjemikalier skulle brukes til å sprenge mellom seks og ti passasjerfly mer eller mindre samtidig, ifølge ubekreftede meldinger i mediene. Den britiske TV-kanalen Sky News mente at 20 fly var planlagt sprengt..

Britisk politi opplyser at 21 personer er arrestert i hovedstaden London og Storbritannias nest største by Birmingham.

Ifølge Sky News er de fleste arresterte unge, britiskfødte menn med asiatisk bakgrunn. Også BBC skriver at de arresterte er britiske borgere. Politiet har antydet, men ikke sagt direkte, at det dreier seg om ekstreme islamister.

– Folk som kan skjule seg innenfor et fellesskap bak en viss tro, var karakteristikken visepolitisjef Stephenson ga av de arresterte. – Men dette handler ikke om spesielle grupper, det handler om kriminelle, understreket han.

– Globale dimensjoner Planene om å angripe passasjerfly på vei fra Storbritannia til USA hadde «globale dimensjoner», sa sjefen for Scotland Yards antiterrorpoliti, Peter Clarke, i London torsdag, melder nyhetsbyrået DPA..

Han opplyste at etterforskningen så langt viser at sprengladningene som skulle bæres om bord i flyene i håndbagasjen er lagd i Storbritannia. Etterforskningen er kompleks og på et tidlig stadium. Men han sa at den var nådd et «kritisk stadium» da britisk politi aksjonerte sent onsdag kveld.

Meldinger fra USA går ut på at fly fra de tre amerikanske selskapene United Airlines, American Airlines og Continental Airlines skulle være mål under terroraksjonen.

Arrestasjonen av 21 personer avslutter en fase i operasjonen som har pågått i måneder, ifølge Clarke. Men han sa også at den «uten tvil» ville fortsette. Det bekreftet visepolitisjef Stephenson. – Operasjonen pågår.

– En stor trussel Angrepsplanene utgjorde «en stor trussel mot Storbritannia og landets internasjonale partnere», fremholdt Storbritannias innenriksminister John Reid i en uttalelse.

Personene som er arrestert av britisk politi, skal ifølge britiske TV-stasjoner ha hatt planer om å smugle med seg bomber om bord i flyene i håndbagasjen. Sky News mener at vite at det skal ha dreid seg om «flytende kjemikalier» som kunne ha passert den vanlige gjennomlysningen av håndbagasjen uten å bli avslørt.

Britiske luftfartsmyndigheter innførte torsdag for en periode forbud håndbagasje på alle fly. Bare helt nødvendige eiendeler, som pass og lommebøker, vil bli tillatt som håndbagasje, men eiendelene må fraktes i gjennomsiktige plastposer, melder BBC.

Etterforsket en måned Etterforskningen av angrepsplanene har ifølge politiet pågått i en måned.

– Vi ønsker å forsikre offentligheten om at denne operasjonen ble gjennomført først og fremst for å ivareta den offentlige sikkerheten. Dette er en stor operasjon som nødvendigvis vil bli lang og komplisert, sa Scotland Yard i en uttalelse tidlig torsdag morgen.

Europeiske aksjemarkeder falt med 1 prosentpoeng torsdag da nyheten ble kjent. Det var spesielt britiske aksjer som falt. Nedgangen gikk verst utover British Airways og cruise-selskapet Carnival.

Avsløringen av angrepsplanene skjer 13 måneder etter at fire islamistiske selvmordsbombere drepte 52 mennesker på kollektivnettet i London. Angrepene 7. juli i fjor var det verste terrorangrepet på britisk jord.

Publisert: