Georgia i klemme

Flere personer er skadet i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Georgias hovedstad Tbilisi.

  • >moskva
  • Niels Jürgensen<br
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

En politimann ble stukket med kniv, sier georgiske tjenestemenn. Flere andre politifolk ble banket opp i uroen sent torsdag kveld, sa tjenestemennene fredag. Uroen har skapt frykt for en voldsbølge som kan skape enda større politisk usikkerhet i den strategisk viktige republikken i Kaukasus.

Krever presidentens avgang

Demonstrantene krevde at Georgias omstridte president Mikhail Saakasjvili må gå av.

Situasjonen i landet er uklar etter et mytteri nylig i en kampvognenhet og opposisjonens stadige demonstrasjoner.

Kreml, som frykter at Georgia skal bli opptatt i NATO, har fast grep om utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia og følger intenst utviklingen i den tidligere sovjetrepublikken i sør.

Hva var det egentlig som skjedde da kampvognenheten 5. mai forsøkte mytteri?

Det spørsmålet er ennå ikke besvart, selv om to tidligere offiserer nå er tiltalt for å stå bak et forsøk på å styrte president Mikhail Saakasjvili og hans regjering. De to ble pågrepet etter at en tredje mistenkt var drept i en skuddveksling under en spesialaksjon gjennomført av politiet. Ifølge menneskerettsaktivister og opposisjonsmedlemmer er også en rekke familiemedlemmer til de tiltalte arrestert.

– Skade Georgia

«Revolten hadde til hensikt å skape uro i Georgia for å skade landets sikkerhetsmessige og demokratiske system,» sa Saakasjvili etterpå, og det georgiske styret har direkte beskyldt Russland for å stå bak ikke bare mytteriet, men også de utallige demonstrasjonene som i lang tid har pågått i Tbilisi med krav om presidentens avgang.

Forleden, på Georgias uavhengighetsdag, som markerer landets uavhengighet av Sovjetunionen i 1991, var titusener av opposisjonstilhengere i gatene i hovedstaden med beskyldninger mot presidenten om å ha tilranet seg stadig mer personlig makt, etter at han kom til makten ved den ublodige Rose-revolusjonen i 2003, som fjernet det Moskva-orienterte styret fra makten, og for ikke å ha levd opp til løftene om demokratiske reformer.

Opposisjonen gir også Saakasjvili skylden for å ha kastet Georgia ut i den kortvarige krigen mot Russland i august i fjor.

Provokasjoner

Senere har Russland – til Vestens protester – anerkjent begge utbryterprovinsene som selvstendige land.

En militærparade, som skulle vært gjennomført i anledning uavhengighetsdagen, ble samtidig avlyst av myndighetene for å hindre sammenstøt med opposisjonen.

«Med den ene hånden kjemper vi for å befri landet vårt fra okkupantene,» sa Saakasjvili i en TV-tale med henvisning til de russiske troppene som er stasjonert i de to utbryterrepublikkene. «Med den andre vil vi bygge landet.»

I denne uken har amerikanske, spanske, italienske og greske militærenheter trent georgiske soldater – som er bevæpnet med russiske våpen – i kampteknikk.

– Blir NATO-medlem

NATOs spesialutsending til Kaukasus og Sentral-Asia, Robert Simmons, sa tidligere i uken ifølge nyhetsbyrået AP at Georgia på et tidspunkt vil bli medlem av den vestlige forsvarsalliansen – dog uten å angi en dato. Og det er ikke minst disse planene som har skapt konfrontasjon mellom Russland og NATO, og umiddelbart før øvelsene tidligere i måneden, rykket flere russiske styrker inn i Sør-Ossetia og Abkhasia.

«Situasjonen er meget farlig,» sier den russiske militæranalytikeren Pavel Felgenhauer til Radio Free Europe. «Det er ikke sikkert det kommer en ny krig, men det er bestemt mulig frem til september, da været umuliggjør militæroperasjoner i regionen.»

Russlands kandidat

Så langt kommer det ikke, mener professor i internasjonal politikk ved Columbia-universitetet i USA, Lincoln Mitchell.

– Det er Russlands strategi å opprett-holde et konstant press på det georgiske styret, sier han og peker på at en rekke opposisjonsledere, som er vennlig stemt overfor Russland og ikke ønsker konfrontasjon med den store naboen i nord, står klar til å avløse Saakasjvili.

En av dem, den tidligere parlamentsformannen Nino Burjanadse, regnes av flere politiske observatører som mannen som er Russlands favoritt som Georgias neste leder.

For å oppsummere: Det er uro i Georgias væpnede styrker. Opposisjonens demonstrasjoner mot Saakasjvili fortsetter. Russiske tropper står rett på den andre siden av grensen. Og Kreml har ikke lagt skjul på at man helst ser den georgiske president over alle kaukasiske fjell.

Under alle omstendigheter må Saakasjvili bruke all sin statsmannskunst for å ri stormen av.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

OPPTØYER: Opposisjonstilhengere blokkerte en jernbanelinje utenfor Tblisi denne uken.
SKADET I DEMONSTRAJONER: En av demonstrantene blir behandlet for skader som han har fått under opptøyer i Tblisi.
PRESIDENT UNDER PRESS: Her kommer president Mikhail Saakasjvili til en minnehøytidelighet for falne under den korte krigen mot Russland ifjor høst.
Publisert: