Av med klærne, på med gjørma

Vi dro på spa-ferie til Ungarn.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Lille Heviz, litt nordvest for Balatonsjøen, har lenge vært stor på kur og etter hvert moderne spabehandling.

Byen med mindre enn 5000 innbyggere lever høyt på sin berømte termalsjø hvor vannet pumpes opp fra to undersjøiske geysirer, 38 meter under vannflaten og som gir en vanntemperatur på over 35 grader store deler av året og selv på vinteren ikke lavere enn 23-25 grader.

Varmen er vel og bra, men det er stoffene i vannet som skal være så god for oss mennesker, ikke minst for folk med leddplager og reumatisme.

Av med klærne

«Ta av deg klærne», sa damen på et noe gebrekkelig tysk og holdt frem en blå papirtanga i størrelse ekstra liten.

Jeg gjorde som jeg ble bedt. La fra meg den hvite badekåpen som hang og ventet på meg da jeg sjekket inn på rom 412. Damen kommanderte meg mildt opp på benken, først på magen og begynte så innsmøringen, heldekkende.

Den ungarske innsmøreren unnskyldte sitt noe mangelfulle tysk — «jeg går og lærer». Det siste er sikkert ikke så dumt når man har fått jobb på spa- og kurbyen Heviz' eneste femstjerners hotell og hvor hovedparten av gjestene er tysktalende.

Pakket i plast

For meg spilte tysknivået liten rolle akkurat der og da. Viktigere var det at jeg ble riktig godt innsmurt, på begge sider, og heldekkende. Så ble jeg pakket inn i to lag plast, benken senket ned i et kar med varmt vann. Der lå jeg i 20 minutter, mens gjørmen gjorde sitt og jeg tenkte mitt.

Vil dette være til noe hjelp, mon tro?

— Gjørmen er hentet fra termalsjøen, og denne typen gjør spesielt godt for huden, fortalte kvinnens mannlige kollega som kom for å heise benken ut av karet og befri meg for plastemballasjen. I dusjen, av med gjørma, og det var det.

Behagelig, ja visst, men én behandling kan vel ikke ha noen effekt, tenkte skeptikeren og tok feil. For noen dager senere hjemme i Norge igjen, oppdaget jeg at to knudrete albuer hadde fått nesten glatt hud. Fantastisk. Hvilken effekt ville det ikke ha gitt om jeg hadde tatt daglige behandlinger en ukes tid i stedet for min ene?

På dagtid er det trangt om plassen i og rundt utendørsbassenget på Lotus Therme. Men når kvelden og middagsmåltidet nærmer seg – uten at sol og varme har takket for seg, da er det merplass å plaske i.Foto: Tore Sæther

60 +-generasjonen

Det 620.000 kvadratmeter store og statseide termalsjøanlegget tiltrekker seg først og fremst ungarere og gjester fra de tyskspråklige landene, Sveits, Tyskland og Østerrike.

— I august kommer dessuten mange italienere. Skandinaver? Dere er ikke så mange, og det er flest dansker som har oppdaget oss, sier Alexandra Czene.

Hun er såkalt wellness manager på anlegget og altså ansvarlig for velværen både utendørs og inne.

— I høysesongen er det ofte mer enn 5000 gjester her. I vintermånedene varierer dagbesøket mellom 500 og 800. Årlig blir det mer enn to millioner, sier velværesjefen.

— Ligger folk i timesvis i det gode vannet?

— I så fall er det ikke så lurt. Det er konstatert at den beste effekten får man om man oppholder seg i vannet i maksimum halvannen time per dag og ikke mer enn 20 minutter om gangen. Folk som vil bli kvitt plager er i flertall, men vi ønsker å understreke at det er vel så viktig å bruke termalvannet som et forebyggende tiltak, sier Alexandre Czene.

Tyske stamgjester

På termalsjøanlegget har man også et firestjerners hotell med 100 senger. Der har ikke det tyske ekteparet Gertrud og Rolf Nowak sjekket inn. De har lagt årets Heviz-opphold til Lotus Therme Hotel, byens eneste femstjerners hotell. Det har vært deres hotell de siste årene, men har ikke alltid vært slik:

— Vi har vært på ferie i Ungarn mange ganger. I DDR-tiden var Heviz for dyrt for oss. Da dro vi til Budapest, forteller Rolf, som bor i Brandenburg, nordøst i Tyskland.

— I starten på 1990-tallet begynte vi å komme hit til Heviz, og siden årtusenskiftet har vi bodd her på Lotus. To uker er vi her. Det er ganske dyrt, men vi får utmerket service, og tilbudene er gode, sier 73-åringen og påpeker at han synes termalsjøanlegget er i dyreste laget.

— Det spesielle vannet får vi jo også tilgang på her på hotellet, i et lite innendørsbasseng.

«Det hjelper»

— Det er naturligvis behagelig å sitte i det varme vannet, men hjelper det på noe vis?

— Min kone har en leddplager. Hun sier hun er symptomfri i to-tre måneder etter et to ukers opphold her. Selv har jeg ingen slike plager, forteller Rolf Nowak. Han holder like fullt kona med selskap i termalbassenget i de anbefalte 20 minuttene tre ganger om dagen.

— Er det bare det spesielle vannet som trekker dere til Ungarn?

— Ikke bare det. Det gode klimaet og de vennlige menneskene er også viktig. Ungarerne er hyggelige uten å være påtrengende hyggelig, er den tyske pensjonistens klare dom.

Fast stab

For Viktor Kosztolánczi, hotellets salgssjef, er det ikke så enkelt å kommentere utsagnet om vennlige ungarere.

Men:

— Hotellet ble åpnet i 1996, og det er faktisk en god del av de ansatte som har vært her helt siden starten. Det er et moment som våre faste gjester setter pris på, sier salgssjefen. Han var selv Lotus-ansatt i ni år før han fikk et fristende jobbtilbud på et annet hotell. I sommer ble han hentet tilbake.

Hotellet ligger i et stort grønt område.

Innomhus er det fullt av behandlingsfasciliteter og muligheter for skjønnhetspleie. Det er innendørs basseng, både med vanlig vann og termalvann, trimrom og en restaurant med bord både ute og inne.

Saltkammer. Et rom med duse farger, dempet belysning og med salt på gulv, vegger og i tak — hentet fra Dødehavet. Det er noe av tilbudet på Lotus Therme-hotellet. Skal være godt for puste-apparatet. Foto: Tore Sæther.

For travelt?

— Vi 222 gjesterom og ti suiter. Gjennomsnittlig liggetid hos oss er fire døgn, forteller Kosztolánczi.

— Og så finnes det et koselig lite bibliotek. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke blir brukt. Jeg ser nesten aldri folk der inne. Kanskje de ikke har tid, til å slappe av med en god bok eller lese aviser – og det på et hotell hvor nettopp avslapning og nytelse står i fokus, sier salgssjefende med smilende undring og formaner meg:

— Hvis du skal spise middag hos oss, ta deg god tid, ta for deg av den rikholdige buffeen, spis og drikk godt og nyt den avslappende atmosfæren. Og så må du for all del smake på den ungarske kakespesialiteten dobos. Den er bare så god.

Jeg tror mannen så gjerne; da jeg var klar for dessert, var kakefatet tomt.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE, BT REISE,REISE-Adressa

Publisert
BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Jeg synes det gikk fint. Vi koser oss på banen.

  2. Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

  3. Slik får de strandsonen til å fremstå privat. Her kan du gå og ikke gå i sommer.

  4. TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. – Bildet minner meg om prisen min mor betalte, og for at jeg fikk livet