Turistnæringen vil fjerne farlige bilder fra Trolltunga-reklame

— Ønsker ikke å oppfordre til uaktsomhet.

AKROBATISK: På Visit Norways nettsider finnes det flere bilder av folk som står, hopper eller sitter ytterst på Trolltunga. FOTO: Skjermdump Visit Norway
 • Sigrid Haaland
 • Benedikte Bakkeli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Lørdagens dødsulykke ser ikke ut til å ha skremt turister fra å ta vågale bilder på Trolltunga. Bare dager etter en 24 år gammel australsk student falt i døden fra det spektakulære reisemålet i Hardanger, er flere hundre bilder lagt ut på bildedelingstjenesten Instagram. Flere av disse bildene viser at turister setter seg selv i fare for å ta de beste feriebildene.

— Mange vil utpå for å bli fotografert, og det er kø for å bli tatt bilde av. Da det var hennes tur, gikk hun over noen steiner som ligger ved fjellveggen bakerst. Men hun gikk litt langt til høyre og falt, sa Hardanger-lensmann Terje Kvalvik til bt.no.

Bakgrunn:

Les også

Turlag mener reiselivet burde informere bedre om farer i norsk natur

— Tenker ikke over farene

— Turister går ofte over sperringer og beveger seg på kanten av fjellskrenter for å sikre seg de meste spektakulære feriebildene, forteller reiselivsdirektør i Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge, som også drifter visitnorway.com, til bt.no.

I LUFTA. Mange utfordrer seg selv ved å ta FOTO: Stig Tronvold (Brukt med tillatelse fra Visit Norway)

Han sier at de stadig får tilbakemeldinger om turister som gambler med livet på norske turistdestinasjoner. Han synes det er skremmende at turister risikerer livet for å ta gode bilder. — Mangler turistene respekt for de potensielle farene i norsk natur?

Det ligger helst i at mange ikke har erfaring fra å ferdes i naturen. De er gjerne ikke vant til å bevege seg i bratte fjellområder og tenker nok ikke over farene. Det kan være lett å glemme at man er på et utsatt sted og tenke at ting er ufarlig når det er mye folk, sier han.

Les også

Lei vågestykker på Preikestolen

— Fjerner bilder

I dag bruker Visit Norway bilder av folk som står eller hopper ytterst på Trolltunga som reklame. Ifølge Tuftin skal bildebruken nå gjennomgås og vurderes på ny.

— Vi er i ferd med å fjerne bilder som kan oppfattes som dumdristige. Blant annet fjernes to av bildene vi har brukt av Trolltunga på vår nettside. Det ene bildet viser en person sittende med beina utenfor kanten av stupet. Samtidig er vi i en prosess der vil oppdatere nettsiden med informasjon om sikkerhet og hvilke forholdsregler man må ta når man skal ferdes i norsk natur, sier Tuftin.

— Samtidig ønsker vi å vise hvor spektakulær norsk natur faktisk er, sier han.

Tuftin tror at det er vanskelig å sikre seg helt mot dumdristige turister.

Slike bilder brukes for å lokke turister til Trolltunga. Nå vil Visit Norway gjennomgå bildebruken sin, og fjerne bilder som kan oppfordre til uaktsomhet.

— Ikke aktuelt å sikre

— Det er ikke aktuelt å sikre hver eneste fjelltopp i Norge, og vi kommer ikke til å sette opp flere sperringer. Av erfaring vet vi at turister kan trosse sperringer. Men vi kommer til å bli enda tydeligere på at ferdsel i enkelte områder kan være farlig, og vi vil jobbe målrettet med skilting og merking av vanskelighetsgrad på turer, sier han.

SomBT nylig skrev, har tallet på besøkende økt fra cirka 500 fjellturister for seks år siden, til 40.000 i fjor.

- Overvurderer egne evner

Avdelingsdirektør Stein Solberg i Hovedredningssentralen i Sør-Norge understreker at det er viktig at man tar de nødvendige forholdsreglene når man skal ferdes i norsk natur.

— Men sommeren er generelt preget av at turister overvurderer sine egne evner, både på sjø og på land. Blant annet har vi hatt en stor andel av tyske fisketurister involvert i ulykker på sjøen.

Likevel har ikke Solberg inntrykk av at utenlandske turister er mer dumdristige enn norske.

Han tror mange undervurderer hvor tøff og usikret turen til Trolltunga er. Solheim mener det er viktig å nøye vurdere folks sikkerhet når man markedsfører norske destinasjoner som for eksempel Trolltunga og Preikestolen.

— Ofte vil turister prøve å gjenskape de samme motivene som de man har sett i markedsføringen. Derfor er det viktig å tenke godt gjennom bildebruken, mener han.

- Går en runde

Kommunikasjonssjef i Den Norske Turforening (DNT), Mette Ønes Habberstad, sier de vil gå en runde og se om det er bilder de har ute av Trolltunga som bør endres.

— Det viktigste arbeidet vi gjør er å minne folk på at de har et selvstendig ansvar når de ferdes i fjellområder. Det er ikke mulig å gjerde inne alle farlige områder, eller merke alle steder i norsk natur med fare skilt. Vi må heller intensivere arbeidet med å spre fjellvett.

I samarbeid med Røde Kors skal DNT komme med en revidert utgave av fjellvettreglene før påsken.

— Innovasjon Norge har tatt initiativ til et møte med andre reiselivsaktører og DNT nå i september der vi sammen skal se på hva vi kan gjøre på kort og litt lengre sikt for at vi skal bli enda bedre på å informere turister om mulighetene og potensiell risiko i norsk natur, sier Habberstad.

Mer om turisme:

Les også

- Turisme skaper åpenhet og toleranse

Les også

Her kan det bli forbudt å raste

Les også

Lonely Planet avslører sine ultimate reisemål

Les også

I denne byen er den største turistattraksjonen den gode atmosfæren

Lyst til å reise i norsk natur? Sjekk disse sakene:

Les også

- Vi velger mye heller fjellet enn Syden i sommerferien

Les også

Her kan du reise på seterferie i Norge

Les også

Her får du fine ferietips til Sørlandet

Les også

Bli med på havørnsafari i Lofoten

Les også

Her finner du en lakseelv nær deg

Les også

- Noen steder her er så hemmelige at ingen har vært der ennå

Les også

15 herlige gårdstips i Norge

Les også

Flyttet fra Nederland til Norge for å leve av verdens mest skremmende trapper

Interessert i mer reiseinspirasjon? Sjekk ut profilen @reiseredaksjonen på instagram

Publisert
 1. Trolltunga
 2. Fjell
 3. Preikestolen
BT anbefaler

Bergen kommune sparket rektor – mener overgrep kunne vært unngått

Rektor fikk bekymringsmeldinger om en SFO-ansatt uten å varsle politiet eller egne sjefer.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Én til sykehus etter trafikkulykke: – Dette kunne gått så mye verre

 2. Røykutvikling i Haukeland-vaskeri

 3. Problemene står i kø for Bybanen til Åsane. Her er fem årsaker til at avgangen kan bli utsatt.

 4. Elisabeth (46) er spesialpedagog og har jobbet mye med barn med ADHD. Så fikk hun selv diagnosen.

 5. Widerøe: Gi bort plassen hvis du ikke skal bruke billetten

 6. – Ubalansert fremstilling fra BT