Kontroversielle Dmytro Jarosj hevder å ha 10.000 medlemmer i sin milits, som også er kjent som Pravij sektor. Militsgruppa kjemper sammen med regjeringsstyrkene mot prorussiske separatister i Øst-Ukraina.

Mandagens utnevnelse tolkes som et ledd i Kievs forsøk på å få kontroll over de frivillige krigerne som kjemper i titalls ulike private militser med mål om å knuse opprøret.

Mange av militsene er formelt underlagt innenriksdepartementet og får statlig finansiering, men den mektige Høyre sektor har hittil nektet å registrere seg hos myndighetene.

Forsvarsdepartementets utnevnelse av Jarosj som rådgiver til hærens stabssjef, er ventet å endre på hemmeligholdet. Så langt har ikke militsen villet oppgi hvor mange krigere den har i fronten i øst.

Høyre sektor, som i fjor dannet et politisk parti, omtales som fascistisk av kritikere. Medlemmene kler seg i svarte paramilitære uniformer og markerte seg på voldelig vis under demonstrasjonene som veltet det russiskvennlige regimet i Kiev i februar. Jarosj ble innvalgt til nasjonalforsamlingen i Kiev i fjor.

President Petro Porosjenkos regulære hær teller 184.000 soldater, et tall som er varslet å øke til 250.000. (©NTB)