FNs sikkerhetsråd holdt et opphetet krisemøte om Ukraina lørdag, der Russland og vestlige land anklaget hverandre for den tilspissede situasjonen i landet.

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin stilte spørsmål ved legitimiteten til de nye makthaverne i Kiev og anklaget «vestlige kollegaer», særlig medlemmer av EU, for å ha blandet seg opp i Ukrainas indre anliggender.

USAs FN-ambassadør Samantha Power betegnet på sin side lørdagens vedtak i den russiske nasjonalforsamlingen, der det ble gitt grønt lys til bruk av militærmakt i Ukraina, for «farlig og destabiliserende».

– Det er på tide at Russlands avslutter intervensjonen i Ukraina, sa hun.

Britenes FN-ambassadør Mark Lyall Grant ville ha svar på hvordan Russland ser for seg bruk av militærmakt i Ukraina, uten at dette kommer på kant med folkeretten.

— Heller bensin på bålet

EUs utenriksministre er også kalt inn til krisemøte i Brussel mandag for å diskutere den dramatiske utviklingen.

Lørdag ettermiddag ble det kjent at den russiske nasjonalforsamlingen gir grønt lys til at russiske militære styrker kan sendes inn på ukrainsk område.

— Å autorisere en slik maktbruk er å helle bensin på bålet og bidrar kun til å eskalere situasjonen. Utviklingen på Krim er mer og mer farlig, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Statsminister Erna Solberg er enig.

— Nå må ingen gjøre noen handlinger som kan misforstås, sier Solberg til Nrk og maner til ro og dialog.

Utenriksminister Brende karakteriserer situasjonen som «svært bekymringsfull».

— Russland må respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Enhver krenkelse av landets grenser er uakseptabel, sier Brende. Dette er ord som ble brukt av en lang rekke vestlige ledere lørdag.

Kritisk på Twitter

Vestlige ledere var lørdag ettermiddag travelt opptatt med å fordømme Putins handlinger.

– Russland må respektere Ukrainas suverenitet, skrev NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen på Twitter, noen av de samme ordene som Norges utenriksminister Børge Brende brukte tidligere på dagen.

Både Danmarks og Sveriges utenriksministre var raskt ute med å fordømme Putins sabelrasling.

– Det som pågår på Krim er en russisk maktovertakelse, sa Sveriges Carl Bildt. Han fikk følge av danske Martin Lidegaard.

– Den russiske presidenten må øyeblikkelig droppe sine militære aktiviteter i Ukraina, sa han.

Amerikansk kritikk

Natt til lørdag, norsk tid, gikk USAs president Barack Obama ut med en klar advarsel til Russland, om konsekvensene av å intervenere militært i Ukraina.

— Vi er svært bekymret over rapportene om russiske troppebevegelser inne i Ukraina, sier Obama.

— Enhver krenkelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, vil være svært destabiliserende, understreker han.

— USA vil sammen med verdenssamfunnet forsikre om at en militær intervensjon i Ukraina vil få sine kostnader, sier Obama.

Hvilke straffereaksjoner den amerikanske presidenten ser for seg, er ikke kjent, men en kilde i Washington antyder at USA kan komme til å boikotte G8-møtet som etter planen skal holdes i Sotsji i juni.

Kaller hjem ambassadør

På samme møte der det ble avgjort å sende militære styrker til Ukraina, vedtok overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen å trekke tilbake Russlands USA-ambassadør.

Det var Valentina Matvijenko, talskvinne i overhuset i nasjonalforsamlingen, som ba utenrikskomiteen om å spørre Putin om å kalle hjem den russiske ambassadøren.