Lokale myndigheter sier til fjernsynsstasjonen KWTX at mellom 60 og 70 mennesker har omkommet i eksplosjonen i småbyen West utenfor byen Waco i Texas.

— Det er store skader. Jeg har aldri sett noe som dette, det er som en krigssone, sier Sheriff Parnell McNamara i McLennan County til CNN.

Et sykehjem like ved gjødselfabrikken har kollapset, ifølge en talsmann for delstatens departement for offentlig sikkerhet, D.L. Wilson. Han sier til nyhetsbyrået Reuters at folk trolig er innesperret i sykehjemmet.

sz2c5095.jpg
SCANPIX
waco.jpg
SCANPIX

Til sammen er trolig flere hundre mennesker skadd.

— Hvert eneste hus innenfor de nærmeste fire kvartalene er blåst i stykker, sier Bill Bohannan til Waco Tribune-Herald.

- Innbyggere evakueres

Texas-guvernør Rick Perry har sendt ut melding om at sentrale myndigheter har tilbudt hjelp, og at de nå venter på flere detaljer om det som er skjedd.

En stor røyksøyle steg opp fra anlegget etter eksplosjonen litt før klokken 20 onsdag kveld lokal tid. Alle byens innbyggere skal nå ha blitt bedt om å evakuere, ifølge de lokale skolemyndighetene. All undervisning ved byens skoler er avlyst ut uken.

Myndighetene er blant annet bekymret for giftig ammoniakkgass fra eksplosjonen. I tillegg er det fortsatt fare for nye eksplosjoner.

På en pressekonferanse torsdag morgen norsk tid understreker politiet at det «enormt mange skadde», og at dette tallet er minst hundre.

Flere av de skadede skal ifølge lokalavisen Waco Tribune-Herald være brannkonstabler som deltok i redningsarbeidet.

Hva som forårsaket eksplosjonen, er foreløpig ikke kjent.

— Ting fløy overalt

Et øyenvitne forteller til nyhetsbyrået AP at hun hadde sett røyk fra fabrikkanlegget, og kjørte mot det for å se hva som var i ferd med å skje.

På veien møtte hun to gutter som løp fra stedet, mens de ropte at lokale myndigheter hadde sagt at anlegget kunne eksplodere.

Kort tid senere smalt det.

— Det var som å være i en tornano. Det fløy ting i alle redninger, og frontruten på bilen ble blåst ut. Det var som om hele bakken ristet, sier Debby Marak.

Flere bygninger i nærheten av fabrikken fikk store skader og ble satt i brann av eksplosjonen. Et sykehjem har kollapset, og også en skole og et leilighetskompleks som ligger like i nærheten har fått store skader.

Bygningene skal gjennomsøkes, ifølge Dean Wilson i delstatens departementet for offentlig sikkerhet.

— Vi går fra hus til hus, sier Wilson.

2700 innbyggere

En lokal innbygger sier til CNN at eksplosjonen «hørtes ut som en bombe» i bakgården hans. Hva som forårsaket eksplosjonen, er foreløpig ikke kjent.

waco1.jpg
SCANPIX
sz2c50ab.jpg
SCANPIX

Ifølge ABC News er mellom 75 og 100 bygninger i West ødelagt. Byen har 2700 innbyggere og litter omtrent tre mil nord for Waco.Det var torsdag morgen (norsk tid) fortsatt fare for nye eksplosjoner. En silo eller gjødseltank på området skal ikke være ødelagt og kan eksplodere. Derfor blir folk i området evakuert av sikkerhetsgrunner, forteller Ben Stratmann, talsmann for en senator i Texas, til CNN.

Ifølge huffingtonpost.com har også hjelpemannskapene nå trukket seg litt tilbake fra ulykkesstedet, av frykt for enda en eksplosjon.

Tviler på sabotasje

Eksplosjonen ved fabrikken West Fertilizer kunne høres over et stort område, og mange lokale innbyggere har mistet strømmen.

— Det var som om tre bomber ble sluppet like i nærheten, forteller Lydia Zimmerman som bor to mil vest for eksplosjonsstedet.

19. april er det 20 år siden politiet gikk til aksjon mot en lokal sekt som hadde forskanset seg på en gård utenfor Waco. Over 70 mennesker ble drept da gården ble satt i brann etter en skuddveksling med politiet.

Kongresspolitikeren Bill Flores sier han tviler på om sabotasje er årsak til eksplosjonen.

sz2c4b3e.jpg
SCANPIX