Stormer Nato-base

Basen ligger i naboprovinsen til de norske soldatene i Afghanistan.

  • Aftenposten.no
  • Lars Akerhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Tidlig onsdag morgen ble en lokal afghansk politimann drept under sammenstøt med spanske soldater i Badghis, melder nyhetsbyrået Reuters.

To spanjoler og en tolk for de spanske styrkene ble drept, ifølge spanske myndigheter.

Det opplyser den spanske innenriksministeren Alfredo Pérez Rubalcaba, ifølge El Pais.

Hendelsen skjedde mens afghanske politifolk var under opplæring sammen med spanske styrker, bekrefter Nato-ledelsen i Afghanistan overfor Aftenposten.no.

— Skyting Hendelsen førte til at det brøt ut opptøyer i byen, der spanske soldater er stasjonert.

— Det er fortsatt skyting i byen, og alle rømmer, og flere tusen mennesker prøver å angripe den spanske basen, sier den lokale innbyggeren Mohammed Rahim til DPA.

Basen ligger i vestlige og fjerntliggende Badghis, naboprovinsen til det norske operasjonsområdet Faryab.

Nato bekrefter ISAF bekrefter at en afghansk politimann, to spanske soldater og en sivil ble drept da politimannen åpnet ild. Nå forsøker det afghanske politiet og hæren å få situasjonen i byen under kontroll.

— Afghansk politi og den afghanske hæren holder demonstrasjonen under oppsikt,sier major Micheal Johnson fra de internasjonale styrkene i Afghanistan (ISAF), på telefon fra Kabul til Aftenposten.no.

— Er det grunn til å tro at basen er truet?

— Ut fra det vi hører, virker det som demonstrasjonen er under kontroll.

Stormer Hundrevis av afghanere skal deretter ha samlet seg utenfor den spanske basen i Qalay-I-Naw og kastet sten. Det har også blitt meldt om at de forsøkte å storme og sette fyr på basen.

Demonstranten «Abdullah» sier til nyhetsbyrået Reuters at det er sårede blant demonstrantene, etter at soldatene inne i basen skal ha skutt mot dem.

- Etterforsker - Vi etterforsker nå hva som var årsaken til hendelsen, sier en talsmann for de lokale myndihgetene, Sharafuddin Majidi, til Reuters.

Det er uklart hvem som skjøt først, og det går ifølge Reuters rykter om drepte blant de spanske soldatene i basen.

Ifølge Majid Khan Shikb går det også rykter om at Taliban-krigere har infiltrert den lokale politistyrken - en stadig vanligere taktikk blant opprørerne.

Etter besøk Angrepet skjedde kort tid etter et besøk fra den amerikanske ambassadøren til Spania til provinsen, der spanske og amerikanske soldater har møtt stadig hardere motstand fra Taliban og andre opprørere.

Badghis er et kjent problemområde for de internasjonale styrkene.

Korridor Fra før er det også kjent at sikkerheten i provinsen Faryab, der de norske soldatene er ansvarlige for sikkerheten, og naboprovinsen Badghis henger tett sammen. Taliban ønsker å bruke området som en korridor for å spre seg fra vest-områdene og inn i landets nordområder.

Opprørernes endelige mål er å erobre Mazaar-e Sharif, provinshovedstaden nord i landet.

Publisert: