Arrestordren mot Suthep Thaugsuban ble utstedt tirsdag, og en talsmann for politiet oppfordrer ham til å overgi seg umiddelbart.

Suthep er tidligere visestatsminister og en ledende opposisjonspolitiker. Han har deltatt aktivt i demonstrasjonene og har vært med med å storme flere departementer.

Tirsdag inntok hundrevis av demonstranter både innenriksdepartementet og departementene for landbruk, transport og for sport og turisme og krevde at alle ansatte som var på jobb, måtte forlate bygningene innen én time.

sz785b52.jpg
sz785bc4.jpg
REUTERS

— Vi må gå ut nå, for demonstrantene kommer til å kutte alle data- og telefonforbindelser, sa sport- og turistminister Somsak Pureesrisak da han var på vei bort fra kontoret sitt.

Sikkerhetslov

Titusenvis av demonstranter har de siste dagene protestert mot statsminister Yingluck Shinawatra, og mandag ble finans- og utenriksdepartementet stormet.

Demonstrantene krever at Shinawatra må gå av. Hun nekter å etterkomme kravet, og innførte mandag i stedet en spesiallov for å styrke sikkerheten i hovedstaden.

Loven gir blant annet myndighetene utvidede muligheter til å blokkere veier, innføre portforbud, forby ansamlinger av mennesker og gjennomføre omfattende sikkerhetssjekker av folk. Denne sikkerhetsloven gjelder nå for hele Bangkok.

Da Shinawatra ankom nasjonalforsamlingen tirsdag, understreket hun at myndighetene vil avstå fra all voldsbruk.

— Alle må overholde loven og ikke bruke opptøyer for å overprøve den, sa hun til det store pressekorpset som sto utenfor parlamentsbygningen.

Mistillitsforslag

Tirsdag skulle også nasjonalforsamlingen debattere Shinawatra og den politiske krisen i landet og stemme over et mistillitsforslag mot henne. Regjeringspartiet Puea Thai har imidlertid et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og mistillitsforslaget ventes å bli nedstemt med god margin.

Yingluck Shinawatra er søster til landets tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble avsatt i et militærkupp i 2006 og senere dømt for korrupsjon.

Demonstrasjonene de siste par dagene er de største siden 2010, da over 90 sivile ble drept i sammenstøt med militæret.