Saif al-Islam Gaddafi er tiltalt for å ha undergravd statens sikkerhet og vil bli stilt for retten i byen Zintan i Libya. Helt siden han ble pågrepet i november 2011, har han vært holdt fanget av tidligere opprørskrigere i det ustabile landet.

Høyprofilert

Saif al-Islam skal stilles for retten sammen med rundt 30 andre av Gaddafis medarbeidere. Rettssaken blir trolig den mest profilerte i Libyas historie. Tiltalen lyder i tillegg på drap, kidnapping, delaktighet i voldtekt, plyndring, sabotasje, samt underslag av offentlige midler.

Men mens de andre tiltalte er i Tripoli, har opprørerne i Zintan nektet å overføre Islam til den libyske hovedstaden, noe de hevder er av «sikkerhetsgrunner». Zintan-krigerne er regnet blant de mektigste og mest effektive militssoldatene i Libya.

Kreves utlevert

Samtidig krever Den internasjonale straffedomstolen (ICC) at Islam utleveres. ICC har tiltalt ham for forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser under folkeopprøret i landet i 2011, som førte til Gaddafis fall.

Men det har Libyas FN-utsending avvist. Det libyske folket krever rettferdighet, og ingen libysk regjering kommer til å etterkomme kravet, sa Ibrahim Dabbashi til FNs sikkerhetsråd i midten av november.

— Det kan føre til en farlig destabilisering av samfunnet, advarte han.

Advarer

Kritikerne hevder på sin side at Saif al-Islam neppe vil få en rettferdig rettergang i hjemlandet.

Det samme har ICC tidligere advart om, og domstolen har derfor krevd Islam utlevert slik at han kan stilles for en internasjonal domstol og få en rettferdig rettergang i full offentlighet.