Sopranos-stjernen James Gandolfini er død

«Sopranos»-stjernen James Gandolfini blir hyllet som en stor skuespiller etter at han døde av hjerteinfarkt i Italia onsdag. 51-åringen blir husket både som en stor skuespiller og en sjenert skøyer.

Publisert Publisert

sz4248f1.jpg Foto: SCANPIX

  • Aftenposten
  • Åsmund Gram Dokka
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Gandolfini døde av det som sannsynligvis er et hjerteinfarkt på reise i Italia, melder TV-selskapet HBO onsdag.

Ifølge kjendisnettsiden TMZ var han i landet for å delta på en filmfestival på Sicilia, skriver NTB.

Skuespilleren vant en Golden Globe og flere Emmy-priser for rollen som mafiaboss i HBO-serien «Sopranos».

Gandolfini var 35 år og jobbet i en bar på Manhattan da han begynte å ta skuespillertimer. Siden spilte han i over 20 filmer, blant andre «True Romance», «Get Shorty», «The Mexican» og «The Man Who Wasn't There».

Frem til sin død jobbet Gandolfini med en ny HBO-serie som har fått tittelen «Criminal Justice».

«Vi er alle i sjokk og føler bunnløs sorg ved tapet av et kjært familiemedlem. James Gandolfini var en spesiell mann, et stort talent, men viktigere, en mild og omsorgsfull person som behandlet alle med samme respekt, uavhengig av deres stilling. Han beveget så mange av oss opp gjennom årene med sin humor, varme og ydmykhet. Våre tanker går til kona og barna hans i denne forferdelige stunden. Han vil bli dypt savnet av alle sammen», skriver HBO på sin Facebook-side.

— Et geni

I 2007 produserte han TV-dokumentaren «Alive Day Memories: Home From Iraq» med 10 intervjuer med sårede veteraner fra Irak-krigen. Tre år senere kom en dokumentar der han analyserte innflytelsen posttraumatisk stresslidelse har hatt på soldater og deres familier opp gjennom USAs historie.

— Han var et geni. Alle som så ham, selv i de minste roller, skjønte det. Han er en av de beste skuespillerne i vår tid eller gjennom tidene. En stor del av det geniet lå i de triste øynene. Jeg husker at jeg fortalte ham det: «Du skjønner det ikke, du er som Mozart», sier David Chase, mannen som skapte Sopranos, ifølge nyhetsbyrået AP.

— Jeg har mistet en bror og en bestevenn. Verden har mistet en av de beste skuespillerne gjennom tidene, skriver Steven van Zandt, også kjent som Little Steven.

Van Zandt spilte sammen med Gandolfini i TV-serien «Sopranos».

— Han likte å ha privatliv. Han var sjenerøs, men ikke spesielt utadvendt, med mindre du kjente ham godt, sier Carl Kirschner, rektor ved Rutgers College mellom 1994 og 2007, universitetet Gandolfini studerte ved frem til 1983.

- En sjenert skøyer

I 1994, etter gjennombruddet sitt, kom Gandolfini tilbake til universitetet for å spille inn i reklamefilmer for sitt tidligere studiested.

— Han var en smule sjenert. Da jeg sa at jeg var rektor ved universitetet, spurte han: «Skal du ta vitnemålet mitt?». Han var en skøyer, forteller Kirschner.

Gandolfini vokste opp i Westwood i delstaten New Jersey.

Jenn Mehn fra Asbury Park i samme delstat støtte på Gandolfini en gang på en bar i New York.

— Han var der med venner, men jeg var sprø nok til å spørre om han ville stille opp på et bilde. Han var vennlig type, sier Mehn til USA Today.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Hele første omgang ble en lek. Brann reiser seg etter fadesen i Bodø, og godt er det.

  2. Se Ballspark etter Branns seier mot Sandefjord: – Burde vunnet mye mer

  3. Slik så bilen ut etter tunnel­brannen på E39

  4. For tre måneder siden var det krise for butikken. Nå selger hun dobbelt så mye som i fjor.

  5. – Stormen vi har advart om, kommer nå

  6. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet