En tett observert asteroide med en diameter på nærmere 50 meter passerte jorda på god avstand fredag, melder NTB.

Asteroiden er en steinblokk som måler 45 meter i diameter og veier omtrent 130.000 tonn. Den holder en fart på 100.000 kilometer i timen, og det ville bli en katastrofe av bokstavelig talt astronomiske dimensjoner, dersom den traff oss.

Hvit stripe på svart himmel

Levende bilder fra Gingin-observatoriet i det vestlige Australia viste asteroiden som en hvit stripe som beveget seg mot en bakgrunn av svart himmel.

Asteroiden, kalt 2012 DA 14, passerte på sitt nærmeste 27.000 kilometer over jordkloden klokken 19.25 GMT, opplyste USAs romfartsadministrasjon NASA. Det tilsvarer klokken 20.25 norsk tid.Ifølge NASA er det det nærmeste et objekt i verdensrommet av denne størrelsen har passert jordkloden.

Katastrofe i 1908

Asteroiden er ikke i nærheten av samme størrelse som den man antar utslettet dinosaurene på jordkloden, men ifølge NASA kunne den ha utslettet store byområder om den hadde truffet jordoverflaten.

— Asteroider treffer jo jorden hele tiden, sier asteroidejeger og tidligere astronaut Ed Lu ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Som regel er det snakk om så små steinbiter at de brenner opp i atmosfæren, eller ikke gjør noen skade når de treffer vår planet. Likevel har det skjedd før at større asteroider har rammet planeten vår, med katastrofale følger.

I 1908 eksploderte en asteroide over Tunguska-området øst i Russland og utslettet alt liv i et område med omtrent samme utstrekning som storbyen San Francisco.

Eksplosjonen hadde en sprengkraft rundt 1000 ganger så stor som atombomben over Hiroshima i Japan i 1945.

SPEKTAKULÆRT: Slik artet passeringen seg i en montasje NASA hadde laget på forhånd.
NASA