Ismail Haniyeh, statsminister på den Hamas-styrte Gazastripen, kunngjorde på en pressekonferanse onsdag at en forsoningsavtale er inngått mellom Hamas og PLO og at en ny enhetsregjering skal dannes om kort tid.

— Det er oppnådd enighet om at det innen fem uker skal dannes en uavhengig regjering ledet av president Mahmoud Abbas, sa Haniyeh i en TV-sendt seanse sammen med representanter fra PLO som var kommet fra Vestbredden.

PLO og Hamas møttes til fredssamtaler tirsdag kveld og brukte altså bare få timer på å bli enige om forsoningsavtalen. Avtalen slår også fast at det skal holdes palestinske valg seks måneder etter et tillitsvotum i den palestinske nasjonalforsamlingen.

Jubel og luftangrep

Da nyheten om forsoningsavtalen kom, brøt det ut jubel blant palestinere på gatene i Gaza by. Men ikke alle er like optimistiske.

— Jeg tror ikke avtalen kommer til å bli overholdt. De fleste på Gazastripen tror dette handler om at Hamas vil løse problemene med strømtilførselen og med den stengte grenseovergangen til Egypt, sier fransklæreren Nida Jama til nyhetsbyrået TT.

Grensen mellom Gazastripen og Egypt har vært stengt nesten hele tiden etter at militæret overtok makten i Egypt i fjor.

— Politisk tror jeg ikke at vi kommer noen vei med denne avtalen, sier Jamal.

Den palestinske forfatteren Lama Khater fra Hebron på Vestbredden tror ikke det vil være mulig å gjennomføre valg innen seks måneder.

— Fatah ser fortsatt på Hamas som en ulovlig organisasjon. Forutsetningene er ikke til stede. Grunnen til splittelsen er at Fatah nektet å erkjenne resultatet fra forrige valg, sier hun til TT.

Israelsk angrep

Kort tid etter at Haniyeh kunngjorde forsoningsavtalen, gjennomførte Israel et nytt luftangrep nord på Gazastripen. Fire personer ble såret, ifølge sykehuskilder.

Det israelske luftangrepet kom to dager etter at hjemmelagede palestinske raketter ble skutt fra Gazastripen mot Israel. Samtidig avlyste israelske myndigheter et planlagt fredsmøte med palestinske representanter onsdag kveld. I en kunngjøring fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor oppgis det ingen grunn til avlysningen.

Den israelske avisen Haaretz skriver at en amerikansk regjeringskilder sier at USA vil anerkjenne en palestinsk enhetsregjering dersom den i sin tur anerkjenner staten Israel, tar avstand fra vold og «holder seg til tidligere overenskomster».

I strid

Hamas og PLO har vært i strid med hverandre siden 2007, da Hamas tok makten på Gazastripen og kastet Fatah, PLOs største parti, ut fra området. Fatah på sin side har makten på Vestbredden.

Under fredssamtaler mellom fraksjonene i 2011 ble en forsoningsavtale inngått, med hjelp fra egyptiske meglere. Hovedvilkårene i avtalen ble imidlertid aldri oppfylt, og avtalen trådte aldri i kraft.

Løslate fanger

Avtalen som ble kunngjort onsdag, innebærer også at Hamas og Fatah skal løslate et visst antall fanger som sitter fengslet på Gazastripen og på Vestbredden. Den såkalte frihetskomiteen, som ble dannet under forhandlingene 2011, skal avgjøre hvor mange fanger det vil bli snakk om.

Det sterkeste gruppen på Gazastripen de siste årene, den militante Islamsk jihad, sier imidlertid at de ikke har fått noe informasjon om forsoningsavtalen som er inngått mellom Hamas og Fatah. En talsmann for gruppen sier til nyhetsbyrået TT at ledelsen i gruppen skal ha et hastemøte onsdag kveld for å lese gjennom avtalen.

Islamsk jihad får både økonomisk og militær støtte fra Iran og den libanesiske Hizbollah-bevegelsen.

JUBEL: Palestinske menn i Gaza by feirer at det er forsoning mellom Hamas og PLO. Imidlertid gjennomførte Israel et nytt luftangrep nord på Gazastripen kort tid etter at forsoningsavtalen ble kjent. Fire personer ble såret.
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix