Dømt til døden, igjen

Joshua French og Tjostolv Moland er ble i formiddag begge dømt til døden, nok en gang.

Publisert Publisert

DOM TORSDAG: Tjostolv Moland og Joshua French får vite dommen torsdag. Foto: Junge, Heiko

  • NTB
  • Alexander Vestrum
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Oslo/Kisangani: Joshua French og Tjostolv Moland er nok en gang dømt til døden i Kongo. Retten har imidlertid frafalt spionasjeanklagene mot Norge.

Moland ble dømt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo, mens begge er dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund, skriver VG Nett.

Spionasjetiltalen mot Norge er frafalt, ifølge avisen.

De to nordmennene må også betale erstatning til den drepte sjåførens familie på til sammen 12 millioner dollar, eller tett oppunder 80 millioner kroner. Erstatningene til to vitner er 250.000 dollar hver. I tillegg må de to betale en bot på 50.000 dollar for våpenbesittelse.

Solidarisk

De to tiltalte og den norske stat er dømt til solidarisk å betale erstatningene, noe som innebærer at kravet rettes mot Norge hvis de to ikke kan betale.

I to tidligere rettsrunder er de to nordmennene dømt til døden, men dommen ble satt til side av høyesterett.

Domsavsigelsen torsdag ble holdt i en garasje i tilknytning til kultursenteret i Kisangani der rettsbehandlingen tidligere har funnet sted. Selve senteret var utilgjengelig fordi det er leid av en artist.

Ingen kommentar

De tiltalte forlot rett før klokken 12 rettslokalene uten å ønske å gi noen kommentar til dommen.

Kongo har ikke fullbyrdet dødsdommer på flere år, og dermed vil straffen trolig omgjøres til fengselsstraff.

Kongolesiske myndigheter har i et møte med norske myndigheter uttalt at landet stiller seg positivt til å diskutere soningsoverføring for de to nordmennene når en rettskraftig dom foreligger.

Åpner for utlevering

— Så vidt vi forstår er ikke dommen rettskraftig fordi begge parter har anledning til å anke den, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til NTB.

— Fra norsk side har vi ikke forholdt oss til spionasjeanklagene. Vi mener at det ikke er noe grunnlag for at den norske stat skal trekkes inn, verken som sivilt ansvarlig for en forbrytelse eller som oppdragsgiver for de to fengslede. I tillegg er det ikke noe folkerettslig grunnlag for å innstevne en annen stat i en nasjonal domstol, sier Elsebutangen.

Norske myndigheter ønsker å starte forhandlinger med Kongo om soningsoverføring av de French og Moland, men konkrete forhandlinger vil ikke starte før dommen er rettskraftig.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Hun reddet turfølge på seks som gikk seg fast ved Trolltunga i natt: – De var våte og kalde

  2. Her økte boligprisene i Vestland mest

  3. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret

  4. – Dette er ikke Haukeland sitt ansvar alene

  5. E16-tunnel åpnet i Voss

  6. Syv utesteder stengt i Oslo etter koronabrudd