Toget sporet av rundt fire kilometer fra jernbanestasjonen i den spanske pilegrimsbyen Santiago de Compostela onsdag kveld da det etter alt å dømme kjørte for fort inn i en krapp sving. Alle de 13 vognene gikk av sporet, og en av dem begynte å brenne.

Vitner sier til den spanske avisa El Pais at toget hadde en hastighet på 180 kilometer i timen da det kom inn i kurven der fartsgrensen er 80 kilometer i timen. Avisen El Mundorapporterer derimot at toget hadde en hastighet på 220 kilometer i timen.

— Jeg har sporet av

En av lokomotivførerne i toget som sporet av, innrømmet i en telefonsamtale med togstasjonen i byen at han hadde kjørt for fort.

— Jeg har sporet av, hva kan jeg gjøre? spurte lokomotivføreren da han tok kontakt med togstasjonen like etter ulykken onsdag kveld.

I samtalen, som torsdag ble gjengitt i flere spanske aviser, innrømmet han at toget hadde kjørt inn i en sving i en fart på minst 190 kilometer i timen. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

— Vi er bare mennesker! Vi er bare mennesker! sa lokomotivføreren ifølge avisa El País

Høyhastighetstoget, som hadde to lokomotiver, kan komme opp i en toppfart på over 200 kilometer i timen.

Ifølge lokalavisen La Voz de Galicia kom den ene av de to konduktørene fra ulykken med lettere skader, og begge to hjalp til i redningsarbeidet.

Øyenvitner har beskrevet at den andre av konduktørene ropte desperat på telefonen:

— Avsporing! Hva gjør jeg? Hva skal jeg gjøre?

Tallene er foreløpige

I timen etter ulykken lå lik dekket av tepper ved siden av de veltede togvognene mens røyk steg opp fra vraket, og brannmenn klatret over vognene for å hente overlevende ut gjennom knuste vinduer.

Letemannskaper avslutter letingen etter døde ved ulykkestoget i Spania. Antall omkomne er oppjustert til 80. Det opplyste spanske myndigheter torsdag, ifølge NTB.

178 mennesker ble fraktet til sykehus etter ulykken, og av disse er 95 fortsatt innlagt. Tilstanden er alvorlig for 36 skadde, og fire av disse er barn.

— Vrengte seg

Toget, som var på vei fra Madrid til Ferrol, hadde 247 passasjerer da det gikk av sporet kvelden før den viktigste festivalen i pilegrimsbyen, når tusener av kristne pilegrimer fyller gatene til ære for apostelen Jakob.

— Det gikk så fort. Det føltes som om toget begynte å vrenge seg i en sving, og så klappet togvognene sammen, sier Ricardo Montesco, en av passasjerene, til Cadena SER.

Han sier at toget begynte å brenne, og at passasjerene slet med å komme seg ut. Mange mennesker ble knust nederst, og han så mange døde.

Et vitne i nærheten av stasjonen sier hun hørte en eksplosjon like før toget sporet av, men et annet vitne sier at toget kjørte for fort inn i en krapp sving.

— Det ligger lik på sporet, det er scener som fra Dante, sa lederen for Galicia-regionen, Alberto Núñez, i et intervju med en radiostasjon, med henvisning til den italienske dikteren Dante Alighieris berømt skildringer av vandringen gjennom helvete og skjærsild.

Trolig ulykke

Han sa det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, som er en av de verste i togulykkene i Europa på flere tiår, men spanske myndigheter arbeider foreløpig etter en hypotese om at det var en ulykke.

Myndighetene sier de foreløpig utelukker at det dreier seg om sabotasje eller terrorisme, slik vitneutsagnet om en eksplosjon kunne antyde.

Se video her.

TV-bilder viser noen av vognene som står på skakke langs en mur ved siden av skinnene, mens andre ligger sammenkrøllet, istykkerrevet og delvis oppå hverandre, strødd utover sporet. Flere er brettet sammen som et trekkspill, og en var kastet fem meter oppover en skrent.

Jobber febrilsk

På veiene rundt sporet har det samlet seg mange ambulanser og brannbiler, mens politi og redningsarbeidere jobber febrilsk med å ta vare på de skadde og få sendt dem til sykehus.

Folk strømmet til sykehusene i byen for å gi blod, og brannmennene avlyste en pågående streik for å kaste seg inn i redningsarbeidet.

Statsminister Mariano Rajoy, som selv er fra Santiago de Compostela, satt natt til torsdag i krisemøte med andre regjeringsmedlemmer. En talskvinne sa han ville besøke ulykkesstedet torsdag morgen.

På vei til festival

Mange av passasjerene var pilegrimer på vei til festivalen i Santiago de Compostela.

Byen ligger i enden av den berømte pilegrimsruta Camino de Santiago som katolske pilegrimer har fulgt siden middelalderen for å besøke det de mener er graven til apostelen Jakob i den enorme katedralen.

Både den tradisjonelle høymessen onsdag kveld og konserter og fyrverkeri som var planlagt for festivalen, ble avlyst som følge av ulykken.