En selvmordsbomber fra den islamistiske opprørsgruppen Nusra-fronten kjørte mandag bilen sin inn i en kontrollpost i Hama. Mannen utløste så en sprengladning, sier Rami Abdel Rahman fra eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Angrepet skjedde i området Sahel al-Ghab vest for provinshovedstaden i Hama, sa Rahman videre. Også fra Mazzeh-distriktet i Syrias hovedstad Damaskus ble det meldt om en stor eksplosjon mandag.

Opposisjonen møtes

Denne uken møtes Syrias splittede opposisjon i Qatar i et nytt forsøk på å forene sine krefter i kampen mot president Bashar al-Assad.

Med en felles ledelse med myndighet over de mange opprørsgruppene som kjemper på bakken, vil det kunne bli enklere for opposisjonen å få større internasjonal støtte og våpenforsyninger utenfra.

Det var ventet at Det syriske nasjonalrådet (SNC), som er den største opposisjonsgruppen i utlandet, skulle velge en ny leder og sentralkomité før samtaler med andre opposisjonsgrupper torsdag.

Nye kamper

Samtidig herjes Damaskus og landets økonomiske sentrum Aleppo av nye kamper mellom regjeringsstyrker og opprørere. I Aleppo har et lager som tilhørte hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne, brent ned.

— Vi har ikke greid å få tilgang til lageret vårt i Aleppo på over en uke, og nå sier vaktene at det er helt utbrent, opplyste en ikke navngitt talsmann for Syrias Røde Halvmåne til nyhetsbyrået AFP.

Lageret inneholdt medisiner, barnemat og andre matvarer, tilføyde han.

- Opptrapping

De nye kampene i Damaskus brøt ut ved daggry mandag og raste i distriktene al-Hajar al-Aswad og Tadamun sør i byen, meldte Syrian Observatory for Human Rights. Tadamun ligger ikke langt fra Yarmuk-leiren for palestinske flyktninger.

— Det ble gjennomført flere samordnede angrep mot militære stillinger i området før daggry. Angrepene førte til sammenstøt der grupper av væpnede palestinere deltok på begge sider, sier Rami Abdel Rahman.

En vestlig diplomat beskriver mandagens kamper i Damaskus som en vesentlig opptrapping av president Assads forsøk på å knuse opposisjonen i hovedstadens sunnimuslimske områder.

En apoteker som holder til rett sør for Damaskus-bydelen Zahraa, sa at mandagens kamper var noen av de verste han hadde opplevd siden kampene i området brøt ut.

Søndag skal 203 mennesker, blant dem 112 sivile, ha mistet livet i voldshandlinger i ulike deler av Syria.