I det kontroversielle valget har alt tydet på at dagens to opprørsledere — Zjartsjenko i Donetsk og Igor Plotnitskij i Luhansk - kom til å beholde grepet om makten. Begge stilte mot relativt ukjente kandidater.

En valgdagsmåling søndag viser at Zjartsjenko ligger an til å få 81,3 prosent av stemmene, sier valgsjef Roman Lyagin. Zjartsjenkos parti kan ende opp med 65 prosent av stemmene i parlamentsvalget.

Valgdeltakelsen kommer til å ende på i overkant av 61 prosent, ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

- En farse

Valget kommer trolig, uavhengig av utfall, til å tilspisse den internasjonale krisen forårsaket av krigen mellom russiskstøttede opprørere og ukrainske regjeringsstyrker. Russland støtter valget, mens det fordømmes av Kiev og Vesten.

— Valget er en farse, sa Ukrainas president Petro Porosjenko på valgdagen og oppfordret Russland til å droppe planene å anerkjenne valget.

Separatistene håper valget i de to selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk vil vise at de har en viss støtte i folket.

— Disse valgene er viktige fordi de kommer til å gi legitimitet til makten vår og større avstand til Kiev, sier Roman Ljagin, sjefen for valgkommisjonen i Folkerepublikken Donetsk.

Kamper

Kampene i Øst-Ukraina har rast gjennom helgen, men i Donetsk by, separatistenes politiske og militære bastion, sto urnene på plass søndag, og folk sto i kø ved valglokalene.

— Jeg håper at stemmene våre vil endre noe. Kanskje vil vi endelig bli anerkjent som et ekte, uavhengig land, sa Tatjana Ivovna, mens hun ventet på å avgi stemme.

Befolkningen i Donetsk og Luhansk skulle søndag velge nye presidenter og parlamenter.

Ingen internasjonale valgobservatører er til stede.

Russiske soldater

Samtidig meldte den ukrainske hæren søndag om «intensive» bevegelser av soldater og utstyr fra Russland inn i de separatistkontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

— Det pågår en intensiv utplassering av militært utstyr og personell fra fiendtlig hold i Russland og inn på territoriet som midlertidig kontrolleres av opprørerne, sa talsmann for den ukrainske hæren Andrij Lysenko.

Ukrainske myndigheter opplyste søndag at de vil etterforske separatistvalget.

— De såkalte «valgene» den 2. november strider med grunnloven og ligner en tilsnikelse av makt, sier den ukrainske sikkerhetstjenesten i en uttalelse.

Valget blir sett på som et motsvar til parlamentsvalget i Ukraina forrige uke, et valg som separatistene ikke anerkjenner.

Konflikten i Øst-Ukraina har kostet over 4.000 mennesker livet siden den brøt ut i vår, ifølge nye tall fra FN. (©NTB)