Blant opposisjonelle syrere er fortvilelsen stor over at verden ikke stoler på meldingene om at over 1.300 ble drept i et kjemisk angrep natt til onsdag. De er også frustrerte over at FN-inspektører, som befinner seg i Damaskus en kort kjøretur unna, ikke kommer for å undersøke hva som har skjedd:

— Vi blir utryddet med giftig gass mens de drikker kaffe og sitter inne på sine hoteller, sier Bara Abdelrahman til nyhetsbyrået Reuters.

Han befinner seg i en av forstedene der rakettene med giften skal ha landet.

Går det for lang tid før ekspertene er på plass, vil det bli vanskelig å stadfeste hva som har skjedd. Foreløpig har regimet ikke vist noen tegn til å ville slippe FN-teamet inn i områdene, slik en rekke land krever.

Ekspertene har kun mandat til å undersøke tre steder som ble avtalt før de ankom. Dessuten vil regimet neppe garantere for ekspertenes sikkerhet, slik opprørere har sagt at de vil.

Tror filmene er ekte

Imens blir de mange amatørvideoene nøye gransket av eksperter på kjemiske våpen i flere land.

— Jeg var skeptisk til påstandene om nervegass, men jeg har endret oppfatning av dette som følge av filmene jeg har sett, sier eksperten Jean Pascal Zanders til nyhetsbyrået AFP.

Han viser til at en rekke symptomer er i samsvar med forgiftninger som følge av organisk fosfor. Organisk fosfor er et kjemisk stoff som blir brukt i nervegass som sarin, og som dreper med røykforgiftning.

Eksperter stiller seg også tvilende til at filmene kan være iscenesatt.

— Omfanget av dette, antall mennesker som ser ut til å være rammet på videoene, de ensartede symptomene, det er vanskelig å bløffe om noe slikt. Ikke bare er det vanskelig å forfalske, det er også svært lett å avsløre idet man innleder undersøkelser, sier rettsmedisiner Stephen Johnsen, tidligere kjemisk ekspert i den britiske hæren, til BBC.

Om natten

BBC har gått gjennom en rekke av amatørvideoene på nettet, og konstaterer én ting: at angrepet må ha funnet sted om natten, både på grunn av lysforholdene og bønneropet fra en moské i bakgrunnen.

Døde mennesker er filmet mens de ligger i en kjeller i nattøy, og overlevende forteller at de våknet av eksplosjonene.

— Vi sov da vi ble truffet, sier en liten gutt. Moren min la våte klær på øynene våre, det brant. Faren min skrek «kom dere ut ... kom dere ut». Vi så en død person utenfor da vi dro fra huset. Moren min besvimte, og faren min begynte å gråte. Han satte meg i en bil, og bilen kjørte. Jeg vet ikke hvor han er. Jeg vet ikke hvor noen av dem er, sier gutten og begynner å gråte.

BBC har også gått systematisk gjennom meldinger på nettet samme natt. Med få minutters mellomrom meldte tre ulike opposisjonsgrupper om et kjemisk angrep på Facebook-sidene sine. Den første kom klokka 2.45.

Kamper

Bare halvannen time tidligere hadde de tre gruppene meldt om harde kamper i de samme områdene. Blant annet hevdet Den frie syriske hær å ha skutt ned et helikopter.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Right har meldt at de kjemiske angrepene kom samtidig som det raste kamper sørvest for hovedstaden. Der ligger byen Mouadamiya, som skal ha blitt hardt rammet av de kjemiske våpnene. En lokal innbygger som torsdag var med på å begrave de døde, forteller til AFP at ofrene var svakt blå og så ut til å ha blitt kvalt.

Torsdag lå gater i de nevnte områdene øde, samtidig som det ble meldt om nye kamper rundt Damaskus.

Ekspertene kan imidlertid ikke fastslå hvem som eventuelt skjøt ut kjemikalier. Da må restene etter rakettene undersøkes, og det så fort som mulig, før bevis fjernes, fremholder de. For å fastslå hva ofrene døde av, må det tas prøver av vev eller urin.