Scotland Yard opplyser at to personer er omkommet, og ni skadet. Helikopterpiloten er blant de to som mistet livet.

Fire personer er ifølge BBC sendt til sykehus med skader etter at et helikopter kræsjet inn i en kran. En av dem er kritisk skadet.

Like etter kl.12 norsk tid kunne politiet bekrefte at helikopteret som kræsjet var eid av et privat selskap, og at ulykken skjedde under en planlagt tur som av ukjente årsaker ble ble omdirigert.

Helikopterulykken skjedde i morgentimene, sentralt i London, og mange personer befant seg i umiddelbar nærhet av ulykken. Kranen sto på toppen av det 50-etasjer høye St George Wharf Tower, som er under oppføring.

Stor evakuering

Øyenvitner forteller at det hele skjedde svært raskt. I løpet av sekunder var helikopteret kollidert inn i kranen, eksplodert i flammer og sust ned på gateplan der den traff flere biler.

Vrakrester og brennende drivstoff gjør at også bygninger i nærheten er skadet.

Store områder er sperret av, og hundrevis av postansatte som jobber like i nærheten av ulykkestedet er sendt hjem av sikkerhetsårsaker.

Politiet frykter at deler eller hele kranen kan falle ned, og har derfor evakuert beboere og ansatte i et stort område. Redningsmannskaper jobber med å sikre kranen.

Dette er et viktig trafikknutepunkt i Londons morgenrush, og et relativt velstående boligområde på Thamesens sørside.

— Nå jobber vi med å få London tilbake til en normaltilstand så raskt som mulig. Vi vil gjenåpne området så fort som mulig, forsikret brannvesenet i en pressebrief kl.12.20 norsk tid.

Frykt for terror

Mange øyenvitner beskriver at deres første tanke var frykt for et terrorangrep.

Politiet sier det ikke er noe som tyder på at helikopterkræsjen har noen sammenheng med terror.

Et øyenvitne på stedet forteller at området er dekket i tykk tåke. Et annet øyenvitne rapporterer om biler i brann og at folk skrek.

— Vi gikk til arbeid og så helikopteret treffe toppen av kranen. Det var et høyt smell, og så kom helikopteret mot oss uten kontroll. Jeg kunne ikke tro det jeg så, det var fryktelig, sier Michael Krumstetstil The Guardian, som befant seg rett ved siden av helikopteret da det eksploderte.

— Ingen kan ha overlevd styrten. Det er umulig, sier Krumtstets.

Alle toglinjer inn til Londons Waterloo togstasjon skal være blokkert. Ulykkesstedet ligger i nærhet til MI6, den britiske utenlandsetterretningens hovedkvarter, mellom Vauxhall - og Battersea-broen. Det er også like i nærheten av der den nye amerikanske ambassaden bygges.

Sarah-Beth Casey bor like i nærheten av ulykkesstedet. Hun forteller til Sky News at hun hørte et stort smell og så store vrakrester falle mot bakken.

— Man er alltid redd for ting som 9/11 og slike ting. Da jeg hørte eksplosjonen var det som et jordskjelv. Det var som en gasseksplosjon, sier Casey.

Helikopteret skal ha flydd lavt

Flere øyenvitner, som har snakket med britiske medier, reagerer på at helikopteret fløy uvanlig lavt inn over Thamesen før det kræsjet inn i kranen.

Kranen er montert på toppen av et svært høyt bygg, og dingler nå ned langs kanten av skyskraperen.

Ifølge radiostasjonen LBC var det tilfeldigheter som gjorde at føreren av kranen var for sent til jobb, og derfor ikke befant seg i kranen da den ble truffet av helikopteret.

Det var tett tåke i området da ulykken skjedde.

En ekspert Sky News har snakket med er forundret over at helikopterpiloten ikke så kranen.

— Helikoptere skal ikke fly nærmere enn 150 meter fra større strukturer, slik som høye bygg, så vi vet ikke hvorfor helikopterpiloten kom så nær bygningen. Vi vet heller ikke hvordan forholdene var eller om han misforsto instruksjoner fra trafikkontrollen.

Helikopteret skal være av typen Augusta 109, skriver Sky News.

Sist uke informerte britiske luftfartsmyndigheter om at det var en høy kranei Vauxhall område, 250 meter over bakken, skriver BBC.

Tykk svart røyk fra brannen kan ses langt unna ulykkesstedet.

Parlamentsmedlem Kate Hoey, som representerer bydelen der ulykken skjedde, sier til BBC at de mange nye høybyggene i London gjør at man trenger nye regler for hvor det er lov å fly.

Hun etterlyser også en dabatt om hvorfor så mange helikoptere får lov å fly over London sentrum.

TÅKELAGT: Et øyenvitne på stedet forteller at området er dekket i tykk tåke.
SCANPIX
HELOKOPTERSTYRT: Brannvesenet i London opplyser at de har mottatt en rekke telefoner fra vitner som forteller om hendelsen
QuinMurray , Twitter